Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Састанак у Бриселу требало да буде за пар дана, друга страна није прихватила /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је нова рунда дијалога требало да буде одржана у Бриселу 6. или 7. новембра али да друга страна није то прихватила.
Вучић је у интервјуу Танјугу рекао да је тако било договорено, али да мисли да друга страна није то прихватила.
Вучић је рекао да, с обзиром на наводе да је као председник једини у позицији да током изборне кампање користи сва Уставна и законска овлашћења, ништа у кампањи није другачије када је његов посао у питању, осим „ненормалне политичке појаве“.
„Ненормалне појаве на политичкој сцени, типа добили смо информацију у Бриселу да ће Вучић да призна Косово одмах после избора. Ви знате да ту информацију нису могли нигде да добију. У лице сам рекао Макрону, Борељу, Лајчаку, Мелони, Мишелу да то не долази у обзир - нећу потписати и нећу признати независност Косова“, рекао је председник Србије.
Објаснио је да су га у Бриселу питали када ће да потпише независност Косова, односно рекли „Александре, имаш ову опцију, тако и тако, хоћеш ли да потпишеш?“ и да је он на то одговорио да неће.
„Мислите да је то лако? Није. То су велики лидери, најодговорнији за судбину Европе“, рекао је Вучић.
На питање да ли су то претње, председник је рекао да он то не би назвао претњама, али да добро разуме да Србија може да се суочи са последицама.
„Лагао бих када бих рекао да су то претње, и да ти људи имају непримерен језик, то су пристојни људи са којим имамо добре односе“, рекао је Вучић.
На питање да прокоментарише то да европски лидери и даље инсистирају да он потпише независност Косова иако, претпоставља се, знају да се у дијалогу неодговорно понаша премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, председник Србије јре рекао да знају, али да је потпис за независност Косова који њему намећу - логична ствар.
„Ми смо камичак у ципели, моје тврдоглаво понављање и целе приче о бомбардовању 1999. и о рушењу свих међународних јавно - правних норми јесте камичак у њиховој ципели. У неком тренутку ће морати да се прекине сукоб у Украјини, њихова аргументација ће да буде тачна - ти си погазио територијални интегритет међународно признате земље Украјине, па ће контрааргумент да буде - да, то сте ви урадили много бруталније, без одлуке Савета безбедности, вас 19 је извршило агресију на једну малу земљу, Југославију“, рекао је Вучић.
Они су урадили то супротно свим међунардним јавно - правним нормама, објаснио је председник Србије и додао да је и данас на снази, макар формално из њиховог угла, Резолуција 1244.
„На коју се не само де факто већ и де јуре позивате када говорите о мандату НАТО односно Кфора на Косову, са правом. Али при свему томе не желите да поштујете ту Резолуцију, не поштујете повељу УН. Да се не би суочили са тим аргументом у једном тренутку - предлажу ајде Срби, даћемо, да видимо било шта, прихватите да се све ово заврши и да кажемо да је завршено вашим договором. Из њиховог угла, има ли шта логичније од тога?“, објаснио је Вучић.

Независном спољном политиком сам оштетио СНС на прошлим изборима

Вучић је изјавио да је током претходне изборне кампање 2022. године, у којој је централна тема био руско-украјински сукоб, настојао да се сачува независна спољна политика и да је тиме оштетио пласман изборне листе Српске напредне странке.
Вучић је истакао да је био за то да се не уводе санкције Русији и због тога што зна како оне утичу на људе, „колико је то све неправедно и на крају људи плаћају цену“.
„Ја сам једини говорио оно што, не само што сам морао, него што је било потребно и што је било добро за Србију. Ја сам тиме оштетио своју листу, своју странку коју сам водио у том тренутку. Ја данас не водим странку, неки други људи је воде“, рекао је Вучић.
Додао је да је у тој кампањи његов посао био да се понаша одговорно, док су се други борили за гласове.
„И онда је кренуло са свих страна из тих опозиционих редова, па чак и дела владајуће коалиције. Поруке су биле „Живела Русија“. Нисам ја глуп да не знам и не видим за кога навија мој отац или мој брат, или шта осећају, шта мисле и тако даље. Али морате да се понашате одговорно, морате да заштитите своју земљу“, рекао је Вучић и додао да је у тој кампањи био једини који се трудио да сачува и заштити земљу.
Вучић је додао да је то тако у Србији, јер су Срби емотиван народ и готово увек имају навијачки приступ.
Нагласио је да је, када је реч конкретно о сукобу у Украјини, њега предвидео чак у новембру 2021. године,
„Говорио сам о томе чак јавно. Сви су ме гледали као лудака, чак и моји сарадници. А после посете на олимпијским играма у Кини, ја сам знао да ће то да се деси. Једини сам рекао да ће то бити раније“, рекао је Вучић.
Међутим, сматра да би било добро када би се имао много рационалнији став по овом питању и још једном подсећа да је и он сам погрешио током прошле кампање и тиме нанео велику штету Српској напредној странци и њеним коалиционим партнерима.
„После свега тога сам схватио да сам погрешио, не у потезима које сам вукао, већ у понашању“, рекао је Вучић.
Додао је да су се насупрот томе, опозициони кандидати понашали као да ситуација не може да ескалира.
„Ја сам у потпуности се понашао као председник који је штитио интересе земље, док су сви остали функционери из власти, из неких других политичких партија, али и из опозиције се трудили да се понашају као да то са нама нема никакве везе и не може на нас да се прелије и да не можемо да будемо кажњени“, рекао је Вучић и нагласио да су они тада размишљали само како да допру до емоције бирача.
Председник Србије нагласио је да управо због тога сада свим срцем помаже странци.

До 2027. неће бити других избора, Србија 17. децембра одлучује о својој судбини

Вучић је рекао да до 2027. године неће бити других избора и да Србија 17. децембра одлучује о својој судбини.
„Истурио сам себе зато што сматрам да ово јесу одлучујући избори и да је страшно важно како ће се завршити ови избори. Зато што до 2027. године неће бити других избора, сем негде локалних у неким општинама и градовима. Дакле, ми своју судбину одређујемо 17. децембра. Ово није никакав фаталистички или какав хоћете приступ, ово је објективно сагледавање ситуације“, рекао је Вучић у интервјуу Танјугу.
Вучић је додао да се Србија на изборима опредељује како ће земља да изгледа и да ли ће наставити са економским напретком.
Председник је истакао да је током периода између 2008 и 2012. године земља пропадала, јер је како је оценио „неко политичким одлукама мислио да уређује економију“.
„И онда смо имали 500.000 отпуштених људи и тек сада имамо 550.000 више запослених него што смо имали у то време. Иако је мање људи који живе у Србији, и због природног прираштаја“, рекао је Вучић.
Вучић је истакао да, када погледате и упоредите земље богате нафтом и гасом уочавате изразите разлике, а да неке од њих, иако имају више нафте и гаса од Уједињених Арапских Емирата, живе лошије од њих.
„Запитате се у чему је разлика. Када људи кажу, па то је нафта и гас, па ево, ови имају пет пута више нафте него што је имају у Дубају и Абу Дабију. Пет пута више. У руководству. У руководству, увек је поента у руководству, у начину вођења земље. У озбиљности и одговорности, у визији“, рекао је Вучић.

Инфраструктурни пројекти морају се градити са визијом

Вучић је рекао да, када се ради о великим инфраструктурним пројектима, Србија данас сања велике снове, након што је једно време „престала да их сања и ушла у преживљавање“.
„Наш проблем је што смо у социјализму имали велике снове, а брзо смо престали да их сањамо и ушли у преживљавање. Ми смо у пројекте које сада радимо, ушли са великим сновима. Ево, када кренете у Грчку, што неко не би знао како изгледа Грделичка клисура? Тих 28 километара до тамо смо ми изградили. То су могли и неки други, али нису се снови тог типа сањали, мислило се - боље да се повећа плата два динара, да се некоме додвори, него да остваримо велике инфраструктурне пројекте који ће нам донети двадесет динара. Али, знате, овде се гледало да је важније шта ће бити дан унапред, него шта ће бити за две-три године“, рекао је Вучић.
На питање како види Србију за 40 година, он је рекао да су снови и визија од кључног значаја, и да без тога нема напретка.
„Градимо инфраструктурне пројекте таквих размера, видите како нам изгледа аеродром, железничка станица... Како ће изгледати аутобуска станица за само неколико месеци, а погледајте, пруга Ниш-Димитровград, Ниш-Брестовац, иду радови, данас сам гледао како то изгледа. Гради се деоница ауто-пута кроз Топлицу према Приштини и Грачаници. Ускоро потписујемо уговор за ауто-пут Београд-Зрењанин, па радови на такозваном „Смајлију“ Рума-Шабац''. То мења живот људима и драстично мења стандард, а то све доприноси инвестицијама“, рекао је Вучић.

ММФ је рекао да „једино Србија одлично стоји“

Вучић је рекао да ће бруто домаћи производ Србије у децембру износити 69 милијарди евра, двоструко више него пре 10 година.
„Укупна вредност свега што смо стварали 2012. године је била 32 милијарде евра. Све што направимо, све што ви овде произведете, у свом програму, све што неки други људи произведу, у ципелама, у железу, у крофнама, у кифлама, у свему другом, све што неко произведе у Србији током једне године, вредело је 32 милијарде, све што је направљено, вредело је 32 милијарде евра. Данас, у децембру месецу ове године, наш бруто домаћи производ биће 69 милијарди евра. Погледајте, све што смо радили и правили до 2012. је више него двоструко мање у односу на то што смо урадили у претходних десет година. И то су огромни кораци напред“, навео је Вучић.
Он је додао да је зато њему стопа раста од суштинског значаја, јер кад Србија има добру стопу раста, онда могу да се повећавају плате и пензије.
„Зато смо ми сада пензије највише повећали, рекао бих, у готово свим деловима Европе. Зато што, кад немате раст, кад идете у минус 0,8 или минус 0,4 или Италија која је била процењена плус 1 па плус 0,8 па плус 0,4 па сад је негде плус 0,1 или 0, онда не можете то да радите. Немате из чега то да финансирате. Немогуће. Не може ни привреда, не може ни држава и јавни сектор“, рекао је Вучић.
Он је оценио да Србија ради по економски чистим параметрима и додао је да је ММФ рекао да „једино Србија одлично стоји“.
Вучић је навео да је постојало мишљење да Србија заостаје за Хрватском 20 или 30 година, док сад, он сматра, Србија у квалитету живота и у примањима заостаје за Хрватском по проценама у различитим сферама између четири и шест година.
„Људи, заостајали смо и 30 и 35 година. Дакле, ми ћемо за четири године имати просечну плату у Србији 1.400 евра. Ја сам данас рекао, што ће значити да ће у Лесковцу морати да буде свакако преко 1.050. Да не кажем скоро 1.100 евра, али брзо ће морати и брже ће морати да расте на југу Србије. У Београду ће вам то значити свакако 1.750-1.800 евра просечна плата. Погледајте сада, ако сте видели податке за Врачар, Нови Београд, Стари Град и Савски Венац. Дакле, ту су вам плате свуда преко 1.100 евра просечно. Већ сада. Али са растом, ми имамо добар раст и све зависи од тога. За то ми улажемо оволики новац у све ове радове. Не можете без раста, не могу да расту плате ако немате раст привреде", рекао је Вучић.
Он је додао да Србија имала флеш процену раста од 3,6 за трећи квартал, што је међу најбољим у Европи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала