- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози мисле да су открили локацију Нојеве барке

CC0 / / Нојева барка (1846) – Едвард Хикс
Нојева барка (1846) – Едвард Хикс - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Археолози верују да су се приближили откривању места на којем почива оно за шта верују да би могла бити Нојева барка, у оквиру истраживања геолошке формације на планини Арарат.
Археолози и историчари годинама покушавају да открију да ли је библијска прича о Ноју и његовој барки само мит или је заиста реч о стварној личности.
Научници су сада узели узорке стена и тла, те анализом дошли до резултата који сугеришу да је место на Арарату на којем би барка могла бити настало пре отприлике 5.000 година.
Тај податак се поклапа са библијским временским оквиром Великог потопа.
Истраживачи са Техничког универзитета у Истанбулу, уз сарадњу још неких универзитета, почели су да истражују овај локалитет пре отприлике годину дана, након што су открили доказе у геолошкој формацији који указују на људску активност у периоду од 5500. до 3000. године пре Христа.
Археолози су пронашли и честице глинених и морских материјала, те остатке животиња из мора.
Ипак, иако је геолошка формација Дурупинар дуго помињана као потенцијално место на којем почива барка, научници упозоравају да знакови људске активности на том месту још не потврђују аутентичност библијске приче.
Археолози истичу да је потребно пронаћи конкретне доказе о глобалној или бар регионалној поплави библијских размера, због чега ће међународни тим научника наставити истраживања на том турском локалитету, преноси „Дејли мејл“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала