Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Кина никада неће променити став о КиМ“: Ана Брнабић са Си Ђинпингом, разговарано и о посети Србији

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆПремијерка Србије Ана Брнабић састала се се са кинеским председником Си Ђинпингом
Премијерка Србије Ана Брнабић састала се се са кинеским председником Си Ђинпингом - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Премијерка Србија Ана Брнабић изјавила је данас у Пекингу, после сусрета са кинеским председником Си Ђинпингом, да је разговор протекао одлично и да је Си наговестио да ће покушати да током следеће године дође у Србију.
"То је за нас велика ствар, за нашу земљу и све наше грађане. Потврдили смо узајамно партнерство, подршку, пријатељство у политичком и економском смислу", рекла је Брнабићева новинарима.
У политичком смислу, како је навела, Кина никада неће променити свој став по питању Косова и Метохије.
Премијерка је истакла да Србија у потпуности поштује политику једне Кине, што се неће променити.
Што се тиче економских односа између Србије и Кине, она је рекла да су јако добри и све бољи.
"Наравно да очекујем нову еру о односима и међусобне размене у трговини после потписивања Споразума о слободној трговини", навела је Брнабићева.
Премијерка је посебно нагласила да је будућност Железаре Смедерево потпуно безбедна и да власник компаније група ХБИС има јасне планове за додатне инвестиције.
Како је рекла, следећи фокус другог круга инвестиција у Железари Смедерево је енергетска ефикасност и зелена транзиција.
"Такође планирају да део Железаре ради на хидроген, што је идеја да у наредних неколико деценија нема емисије штетних гасова. То су невероватне ствар", рекла је премијерка.
© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆПремијерка Србије Ана Брнабић састала се се са кинеским председником Си Ђинпингом
Премијерка Србије Ана Брнабић састала се се са кинеским председником Си Ђинпингом - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Премијерка Србије Ана Брнабић састала се се са кинеским председником Си Ђинпингом
Брнабићева је рекла да је јутрос имала добре састанке са кинеским компанијама, између осталих и са компанијом ЈД, која је 52. компанија на листи најуспешнијих светских компанија и која запошљава 520.000 људи.
Она је додала да је то највећа кинеска компанија у приватном власништву.
"Разговарали смо да преко ЈД пласирамо наше производе на кинеско тржиште, као и о томе да промовишу Србију као туристичку дестинацију", рекла је она.
Брнабић је рекла и да постоје предуслови за повећање броја кинеских туриста јер им није потребна виза, а постоје директне линије што ће се у најближој будућности проширити и на Шангај.
Премијерка је подсетила да је разговарала и са руководством компаније Shanghai Fengling Renewable, која је стратешки партнер Зиђина која води РТБ бор.
"Очекујемо да у наредним месецима почнемо пројекат зеленог хидрогена у Бору што је невероватна револуција за нашу зелену транзицију", рекла је Брнабић.
Према њеним речима изненадила се колико је Кина напредовала од 2019. до 2023. године у области заштите животне средине.
Како је рекла кинеског председника је обавестила и о сарадњи са компанијом БГИ и о даљим плановима.
"Мислим да је будућност наших односа са Кином у области вештачке интелигенције и биотехнологије. Желимо да имамо најиновативнију медицину", рекла је премијерка.
Каже да је БГИ уложила до сада 850.000 долара у програм стипендија за наше студенте.
"Закључак је да смо имали јако добар састанак", рекла је премијерка после разговора са кинеским председником чиме је завршила посету Кини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала