- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мушкарац међу дечацима

© AP Photo / Michel EulerНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Многима може да буде отац, биолошки гледано. Свима је тата, спортски гледано. Као што у филму Кум Марлон Брандо мази мачку и са неком чудном мирноћом царује мафијом, тако Новак Ђоковић влада светским тенисом. И историјом светског тениса. Иако је од противника далеко, далеко старији. Једини је са 30 и више година у најбољих 13 играча на свету.
У најбољих 25 има их само тројица. Сви остали су млађи.
Он је мушкарац, а противници који се нађу прекопута мреже су дечаци. И мораће још много да уче.
Никола Топић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
СПОРТ
Српски бисер „залудео“ Америку: „Има јединствене врлине“ /видео/
Чак је и Новаков дежурни мрзитељ Американац Бен Ротенберг истакао да мало ко заправо схвата колико је велика разлика у годинама између Новака и његових противника, те да се овако нешто не памти. Да неко са 36 пуних година, у 37. години, толико надмоћно делује против много млађих момака.
Требало би да се Новак мучи, да нема снаге за дучаке мечеве, а да његови противници у пуној снази мељу са друге стране.
Како, то не знамо, али дешава се - супротно. Новак је тај који меље клинце. Он је у пуној снази, зрео је и концентрисан, а противници незрели. Недорасли.
„Настојим да и даље помно изучавам игру и региструјем бројке које се везују за мој успех, али истовремено настојим да усмерим своју пажњу ка наредном изазову. Све док будем био активан тенисер, то ће бити ментални приступ који ћу гајити. Успеси су сјајни, али сам већ окренуо следећу страницу. Било то схваћено као добро или лоше, то је метод који функционише за мене, и сматрам да је правилан када су будући циљеви у питању, јер ћу желети да освајам још више турнира док будем активан, и играти на највишем нивоу. Грен слемови и Мастерси су најдрагоценији турнири у нашем спорту и у околностима из протеклих седам дана ова победа има већу тежину, нарочито у овој фази моје каријере, иако искрено нисам свестан тога о којој се фази моје каријере више и ради“, уз осмех је поручио српски ас после освајања трофеја у Паризу.

Последњи од своје врсте

У ери Новака Ђоковића, од неке 2007. године до данас, он је уз Рафаела Надала и Роџера Федерера послао у историју бројне, не само добре и одличне играче, већ читаве генерације.
Колико год би волели Ђоковића, морамо да признамо да су Федерер и Надал били у његовом рангу. Ниво испод, наравно, али у његовом рангу. Те да је та тројка обележила историју тениса.
Да је бољи и од Швајцарца и од Надала показао је много пута, да не набрајамо сада и трошимо мегабајте простора на интернету, а сама чињеница да се Роџер пензионисао, да је Рафа близу такве одлуке, а да је Ноле и даље на врху светског тениса у овим годинама сама говори више од хиљаду речи.
Без Роџера и Рафе, ови остали му дођу као играчке. И они млађи, а посебно старији као што је био Григор Димитров (уз Новака и Манарина једини са преко 30 година у топ 25 АТП листе) у финалу Париза.
Такође објективно, треба рећи да је Карлос Алкарас показао да би могао да дође у неком моменту на ниво споменуте тројице, да може да одигра јако квалитетно, али и да је још зелен. И да га чека велики посао и рад.
У таквој констелацији ствари, Ђоковић је скоро непобедив. Ове године играо је сва четири финала Гренд слемова, освојио је три.
Изгубио је једно финале, од Алкараса на Вимблдону, а и то финале је изгубио практично због једног промашеног ударца, оног драјв волеја на мрежи.
Сурова доминација. Апсолутна доминација. Понављамо, у 37. години живота.

Париска порука без рекета

Када се погледа површно, Новак Ђоковић више и не мора да игра Мастерс турнире. Није морао ни овај у Паризу. Једноставно, већ их је имао 39, Рафаел Надал је на 39, а Роџер Федерер на 28. Новак је само на бетону освојио 29 Мастерса, а Федерер укупно 28.
Ђоковић јесте значајно смањио број турнира на којима игра, али где год да се појави, оде кући са трофејом. Па макар морао да игра и са вирусом и на једној нози.
Желео је на тај начин да поручи противницима да је ту, да се не опушта, да морају да им се тресу ноге када га виде са друге стране мреже. Неће проћи још дуго, биће време за нови Гренд слем, Аустралијан опен, на чему је Новаков фокус.
И даље ће му Гренд слемови бити убедљиво најважнији, али и када се појави на другим турнирима, зна се шта ће да се деси.
На крају, можда и најважније: Новак је послао снажну поруку са рекетом у руци, а још снажнију без њега. Отворено је слао знаке навијачима да их се не плаши, звао их да му звижде, а онда понижавао противнике за које су Парижани толико навијали.
Навијаће и у Мелбурну, навијаће и у Лондону, и у Њујорку. Али, неће им то превише помоћи. Објаснио им је то Ноле и вербалном и невербалном комуникацијом.

Рекорди? Ма, сви су Новакови

На крају, како нам се ближи Завршни турнир и крај календарске 2023. године, можемо да констатујемо да је већ сада била више него успешна.
Ђоковић држи све оне најважније рекорде у свету тениса, освојио је највише Гренд слемова (24), највише Мастерса (једини са 40), оборио је рекорд по броју проведених седмица на првом месту АТП листе (рекорд стално расте, биће преко 400 седмица), има бољи међусобни скор од Надала и Федерера, највећи рејтинг у историји (16.950), завршавао је годину седам пута на првом месту (биће и осми), био је шест пута освајач Завршног мастерса (само још Федерер то успео, Надал је на нули), има више победа над играчима из ТОП 5 од обојица, исто важи и за играче из ТОП 10 светског тениса. Једини је везао четири освојена Гренд слема у низу (не и у једној години), једини је четири пута освајао три Гренд слема у једној календарској години, док су Рафа и Роџер то успели три пута.
Једини је освојио све Гренд слемове минимум по три пута. Једини је успео да у једној сезони освоји чак шест Мастерса.
Од рекорда који му недостају навешћемо златну медаљу на Олимпијским играма, број узастопних седмица на првом месту АТП листе (држи Федерер са 237, Новак је повезао 122), и укупан број АТП титула што је рекорд Џимија Конорса (129). Роџер Федерер их има 103 (а већину је освајао на мањим турнирима од Новака), док је Ноле на 97.
Олимпијске игре су следеће године баш у Паризу, а и Конорсов рекорд више није нереалан.
Да и то све освоји, па да оде у пензију држећи све могуће рекорде. Баш, баш све.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
СПОРТ
Новаков дабл-дабл
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала