- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Око 87.000 пензионера остварило право на умањење рачуна за електричну енергију

© Sputnik / Лола ЂорђевићMинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић
Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да је у првој недељи након измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу близу 87.000 пензионера остварило право на умањење рачуна за 1.000 динара за електричну енергију, које ће важити током грејне сезоне.
"Близу 87.000 пензионера који примају пензије ниже од 21.766,26 динара добило је по службеној дужности умањење на рачунима за електричну енергију за 1.000 динара од октобра до марта следеће године и то већ у првој недељи примене измењене Уредбе о енергетски угроженом купцу. Једини услов јесте да се бројило води на њихово име. Очекујем да ће њихов број расти у наредним данима", рекла је она за Пинк, пренело је Министарство.
Она је додала да је пре ступања на снагу измењене Уредбе 72.000 грађана остварило статус енергетски угроженог купца и тиме право на умањење рачуна до 50 тј. 60 одсто за електричну енергију, гас или грејање.
"За само недељу дана практично смо дуплирали тај број. И није крај. Домаћинства и пензионери и даље могу да се пријаве како би остварила право на значајну олакшицу", истакла је Ђедовић Хандановић.
Подсетила је да и ове грејне сезоне рационалном потрошњом енергије грађани могу да остваре значајне попусте на рачунима за електричну енергију.
Додала је да је држава прошле године омогућила попусте за рационалну потрошњу енергије до 30 одсто, док ће у овој грејној сезони моћи чак да преполове своје рачуне.
"Ако смање потрошњу електричне енергије за више од пет одсто, у односу на прошлу годину или годину пре ње, добиће попусте на рачунима за електричну енергију од 20 до 40 одсто. Такође, грађани могу да остваре попуст од пет одсто уколико више троше електричну енергије у нижој тарифи, када је она и јефтинија. Када свему томе додате попуст на измирење рачуна на време, можете преполовити свој рачун за струју", рекла је министарка.
Говорећи о стању у "Електропривреди Србије" Ђедовић Хандановић је рекла да смо, због покренутих промена, током претходних месеци од оних који су се представљали као "заштитници ЕПС-а" много пута слушали како Влада има намеру да приватизује ЕПС, наводи се у саопштењу.
"Као што сада видите, све су то биле бесмислице. Наш циљ је да стабилизујемо и модернизујемо ЕПС, да имамо боље управљање, да повећамо ефикасност и побољшамо резултате. Нови Надзорни одбор је успостављен са домаћим и страним експертима и представником запослених, конкурс за новог генералног директора је у току, ЕПС измирује своје обавезе према добављачима на време, али је пред нама још много посла", рекла је она.
Истакла је да је неопходан добар план реструктурирања и трансформације, и да се он спроведе али да то не значи приватизацију већ значи боље управљање.
"Акумулације и депоније су пуне, а ремонти завршени, доста капиталних пројеката се приводи крају. Оно где ЕПС мора бити ефикаснији је производња угља али то зависи од доста фактора", поручила је Ђедовић Хандановић.
Она је рекла и да се у среду или четвртак очекује финализован извештај Републичке рударске инспекције о трагедији у руднику Лубница код Зајечара и да је ЈП ПЕУ "Ресавица" донело одлуку о хитној ванредној контроли мера и процедура заштите и безбедности у свим рудницима.
Подсетила је и да су радницима ЈП ПЕУ "Ресавица" почетком године увећана примања за 12,5 одсто, као и да је држава повећала субвенције за то предузеће за 17 одсто за ову годину и да ће наставити да захтева подизање мера безбедности на раду у свим рудницима, каже се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала