Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Осиромашени уранијум не убија само Србе“: И Албанци поднели тужбе против НАТО

© AP Photo / Hidajet DelicМуниција са осиромашеним уранијумом
Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Срђан Алексић, адвокат из Ниша који је пре три године пред Вишим судом у Београду повео прве судске процесе против НАТО због коришћења муниције са осиромашеним уранијумом, каже да је међу 3.500 људи који су му дали овлашћења и неколико Албанаца из Призрена, Пећи и Бујановца и Прешева.
Алексић каже да је међу онима који су поднели тужбе против НАТО због осиромашеног уранијума највише бивших војника и полицајаца који су били на Косову 1999, а када је реч о Албанцима, у питању су људи који су живели на Косову и у општинама Бујановац и Прешево, а после рата се преселили у Немачку и Швајцарску где су установили да су оболели од карцинома.

Тешке последице осиромашеног уранијума

За све оштећене, истиче, процедура доказивања је иста.
Алексић је уверен да ће број Албанаца који ће тражити правду бити много већи чим се кроз судске пресуде у Београду утврди да је изложеност осиромашеном уранијуму била пресудна у обољевању од најтежих болести.
„Када се увере да уранијум убија не само Србе, него и све друге нације које живе на Косову. Уранијум не познаје националну припадност и уранијум ће оставити веома тешке последице на Косову. То сигурно знају њихови здравствени радници, људи који се баве овом темом“, каже Алексић који очекује да би прве пресуде могле да буду донате већ до краја ове године.
Алексић тврди да је НАТО користећи муницију са осиромашеним уранијумом на Косову произвео радијацију која је 100 пута већа од оне у Хирошими и Нагасакију након што су САД бациле две атомске бомбе 1945. године.
„Највише муниције са осиромашеним уранијумом је бачено у рејону Пећи и Призрена, на територији на којој су боравили италијански војници и због тога они имају највеће последице. Такође, те последице има и албанско становништво из овог дела Косова, као и одређен број Срба који су тамо живели. Они су дошли у централну Србију, али су са собом донели и осиромашени уранијум, јер су га удахнули кроз воду, ваздух... Србија је сада прва по броју оболелих у Европи, а друга у свету у односу на број становника. Данас имамо више од 30.000 новооболелих сваке године и 15.000 преминулих“, каже Алексић.

Поднето 35 тужби

Адвокат из Ниша прецизира да је у процесу који се води пред Вишим судом у Београду укупно 35 тужби, од чега су две поткрепљене анализама које су рађене у Италији.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАдвокати Анђело Фјоре Тартаља и Срђан Алексић
Адвокати Анђело Фјоре Тартаља и Срђан Алексић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Адвокати Анђело Фјоре Тартаља и Срђан Алексић
„За двојицу оштећених смо урадили комплетне медицинске анализе у Торину, у лабораторији која је радила налазе за италијанске војнике. Ти налази се не само преклапају, већ је код пуковника Стојчића откривено 500 пута више осиромашеног уранијума од дозвољене границе. Такође, код њега је пронађено присуство 21 тешког метала. Преминуо је прошле године. Осиромашени уранијум остаје за вечност. И Албанцима и Србима“, каже Алексић и наводи да последице нису само добијање канцера, већ и стварање неплодности и код мушкараца и код жена, али и аутоимуне болести код деце.

Аутоимуне болести код деце

„У Врању имамо велики број деце оболело од аутоимуних болести. То се појавило сада и на Косову. Надам се да ћемо сви да схватимо колико је осиромашени уранијум штетан“, поручује Алексић који је са италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом прошле недеље у Бања Луци договорио да заступају и око 2.000 грађана Републике Српске, из Хаџића и Хан Пјеска који су оболели након НАТО бомбардовања 1995. године.
Тартаља је до сада успео да по истом основу у Италији добије судске процесе за више од 350 италијанских војника који су оболели након учешћа у мировним мисијама у БиХ, Косову и Сомалији, преноси Косово онлајн.
Зграда Генералштаба ВЈ тешко оштећена у НАТО бомбардовању - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
СРБИЈА
„Немирни атом“: Агресија НАТО – масовни злочин и варварска акција против Срба /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала