- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта треба урадити пре спавања – научници нашли решење за бољи сан

© Фото : Pexels/Photo by Craig Adderleyкупање
купање - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2023
Пратите нас
Интернет је препун различитих савета за бољи сан, а један од њих је сада стављен на пробу и резултати истраживања могли би помоћи свакоме ко има проблема да заспи.
Милиони људи који болују од несанице заклињу се у топлу купку пре спавања као лек који ће им помоћи да се добро наспавају, а сада су научници пронашли оптималну количину времена које би требало да се проведе у топлој води како би се осигурало да метода делује - а то је 15 минута, пише „Дејли мејл“.

Туширање или купање?

Туширање или купање краће од 15 минута немају исти ефекат. Стручњаци са јапанског универзитета Кјушу измерили су квалитет сна код 23 мушкарца и жене.
Резултати, објављени у часопису „Journal of Phisiological Anthropology“, показују да опуштање у топлој купки од 15 минута или више, неколико сати пре спавања, помаже да се брже заспи уз много мању вероватноћу да дође до буђења током ноћи.
О коликом је проблему реч илуструје податак из Велике Британије.
Једна од три особе у овој земљи редовно доживљава проблеме са спавањем. Сматра се да несаница кошта националну економију око 34 милијарде фунти годишње због изгубљене продуктивности. А Национална здравствена служба сваке године дистрибуира таблете за спавање у вредности од око 50 милиона фунти!

Истраживања у Јапану

У новој студији, волонтерима је речено да се брзо истуширају, накратко купају или да дуго леже у врућој води (15 минута или више), а најмање 90 минута пре спавања, неколико вечери узастопно. Мерене су им температуре тела пре и после купања, а затим пре спавања. У међувремену, сензор покрета на њиховом зглобу пратио је када су заспали.
Резултати су показали да су испитаници након дугог купања у кади заспали у просеку за 12 минута.
Међутим, онима који су се кратко купали требало је 16 минута, а онима који су се истуширали чак 20 минута да заспу.
Научници сматрају да су дуге купке ефикасније јер подижу телесну температуру за око 0,9 °С, док туширање или кратко купање подижу температуру за само 0,3 °С. Тврде да је изузетно важно да се ова дуга купања одрже најмање сат и по пре спавања како би тело имало довољно времена да се охлади и процес буде успешан.
„Чини се да је виша температура после купања важна за побољшање сна. Наши налази сугеришу да је величина повећања телесне температуре услед дугог купања уско повезана са лакоћом уласка у сан“, закључују истраживачи у извештају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала