- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Бенјамин Нетанијаху и Џозеф Бајден - Sputnik Србија

УЖИВО Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем хуманитарном примирју /фото,видео/

Пратите нас
Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 31. дан. Током поподнева поново је отворен прелаз Рафа. Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху поручио да ће Европа бити следећа ако падне Блиски исток.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:04 06.11.2023
20:43 06.11.2023
Кирби: Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем хуманитарном примирју
Амерички председник Џозеф Бајден и премијер Израела Бењамин Нетанијаху разговарали су о могућем хуманитарном примирју у рату Израела и Хамаса, рекао је вечерас председник Савета националне безбедности Беле куће Џон Кирби.
САД верују да би такве паузе помогле цивилима да дођу до безбеднијих локација у Гази, као и да хуманитарна помоћ стигне до цивила, а пауза би донела и могуће ослобађање талаца, истакао је Кирби.
"Хуманитарно примирје смо разматрали одмах на почетку разговора, не на крају, тако да можете да очекујете да ћемо наставити да заговарамо привремене, локалне прекиде ватре", рекао је портпарол НСЦ, додајући да САД и даље не подржавају дужи прекид ватре јер би такав потез користио Хамасу.
Како истиче Тајмс оф Израел, под притиском да каже да ли је америчка дипломатија и даље ефикасна, с обзиром на то да су и Израел и амерички савезници у региону одбили да подрже хуманитарне паузе, Кирби одбацује ову премису и напомиње да је Израел у почетку одбијао да дозволи било какву помоћ у Гази, пре него што променио став по том питању и одобрио улазак помоћи из Египта након "значајног притиска САД".
Кирби је рекао да је Бајден, такође, истакао потребу да се "екстремистички досељеници позову на одговорност на Западној обали", док се паралелно "смањују претње од терористичких група које су активне" на тој територији.
Најављено је и да ће Бајден и Нетанијаху још једном разговарати и сутра.
20:40 06.11.2023
Како је Газа поделила свет погледајте у најновијој емисији „Свет са Спутњиком“
20:39 06.11.2023
Бојкот израелске робе расте широм Турске због напада на Газу
Јавне агенције, општине и универзитети у десетинама провинција широм Турске најавили су и ове недеље бојкот робе израелског порекла.
Компаније које су у власништву општина, универзитети и објекти које воде локални огранци владе навели су у саопштењима да неће продавати израелску робу у мензама и другим просторима.
Током протеклих неколико недеља, неколико медија је објавило листу робе коју производе компаније које отворено подржавају Израел у његовим зверствима над палестинским цивилима у Гази, преноси Дејли сабах.
Неколико невладиних организација позвало је на бојкот од почетка палестинско-израелског сукоба у октобру.
Корисници друштвених мрежа ватрено заговарају бојкот са листама производа, укључујући све од Цоца-Цоле до производа мултинационалног конгломерата "Унилевер".
Протести у Турској против блокаде и бомбардовања Газе су ескалирали након што је Израел почео да гранатира болнице. Хиљаде људи изашло је на улице у октобру, организујући митинге испред израелских дипломатских представништава у Турској.
20:08 06.11.2023
Гутереш: У Гази нико није безбедан, енклава постаје ''гробље за децу''
Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да "нико није безбедан" у Гази, и поновио да је хитно потребан хуманитарни прекид ватре.
''Ситуација у Гази је више од хуманитарне кризе, то је криза човечанства. Газа постаје робље за децу, са стотинама дечака и девојчица који су убијени или повређени сваког дана'', рекао је Гутереш, и истакао да операције израелске војске гађају цивиле, болнице, избегличке кампове, џамије, цркве и објекте УН, укључујући склоништа.
Навео је да је заштита цивила најважнија, пренео је Гардијан.
''Дубоко сам забринут због очигледног кршења међународног хуманитарног права, чему сведочимо. Да будем јасан, ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права'', рекао је Гутереш.
Он је истакао да је више новинара убијено у периоду од последње четири седмице него у било ком сукобу у последњих 30 година.
''Више хуманитарних радника УН је убијено него у било ком упоредивом периоду у историји наше организације'', навео је Гутереш и истакао да хуманитарна помоћ која стиже преко граничног прелаза Рафа није ни приближно довољна за 2,7 милинона људи у Гази.
Он је нагласио да је нешто више од 400 камиона са хуманитарном помоћи прешло у Газу у протекле две недеље, а да их је пре почетка рата Израела и палестинске милитантне групе Хамас око 500 прелазило сваког дана, и додао да ниједан камион који је прешао Рафу у последње две недеље није преносио гориво.
''Без горива умиру бебе у инкубаторима и пацијенти на апаратима за одржавање живота. Вода се не може пумпати или пречишћавати. Сирова канализација би ускоро могла да почне да шикља на улице, даље ширећи болести'', рекао је Гутереш.
19:38 06.11.2023
19:37 06.11.2023
Борељ: ЕУ издваја додатних 10 милиона евра за Газу
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је да ЕУ јача своју посвећеност цивилима у Гази са додатних 10 милиона евра хуманитарне помоћи Агенцији УН за палестинске избеглице.
"То ће допринети у пружању помоћи и склоништа онима којима је то потребно", изјавио је Борељ напомињући да су ова средства издвојена након 82 милиона евра које је ЕУ обезбедила у фебруару.
19:21 06.11.2023
18:51 06.11.2023
Шефови агенција УН затражили хитан прекид ватре: ''Што је много, много је''
Шефови више агенција под окриљем УН затражили су данас хитан прекид ватре у Појасу Газе, након скоро месец дана рата у тој палестинској енклави и након што су здравствене власти Газе саопштиле да је још на десетине људи убијено у нападима израелских борбених авиона и војске током ноћи.
''Потребан нам је хитан прекид ватре. Што је много, много је. Прошло је 30 дана. Са оивим се одмах мора престати'', навело је у заједничком саопштењу 18 потписника и званичника УН, међу којима су и високи комесар УН за људска права Волкер Турк, шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус и шеф за хитну помоћ УН-а Мартин Грифитс.
Израел је до сада успевао да амортизује растући међународни притисак да прекине ватру, уз објашњење да прво треба ослободити таоце које држи палестинска група Хамас, преноси Ројтерс.
''Читаво становништво је опкољено и нападнуто, ускраћен му је приступ основним стварима за преживљавање, оно је бомбардовано у својим домовима, склоништима, болницама и богомољама. То је неприхватљиво", наводи се у заједничком саопштењу.
Више од 10.000 Палестинаца убијено у акцијама израелске војске у Појасу Газе од 7. октобра, када су почели сукоби Израела и Хамаса, саопштило је раније данас Министарство здравља под контролом Хамаса.
Како је прецизирано, до сада је убијено 10.022 Палестинаца, међу којима је 4.104 деце и 2.641 жена.
Број рањених од почетка сукоба достигао је 25.408, навело је министарство.
17:47 06.11.2023
Нетанијаху: Ако падне Блиски исток, Европа је следећа
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да рат те земље против палестинске групе Хамас није ''локална битка'' и истакао да ако Израел не победи, ''нико неће бити безбедан'',
''Наша победа биће и ваша победа. Ако Блиски исток падне, Европа је следећа. И нико неће бити безбедан'', рекао је Нетанијаху током састанка са десетинама страних амбасадора у Јерусалиму, преноси Тајмс оф Израел.
Како наводи овај портал, Нетанијаху је говорио о темама које представљају темеље његовог наратива током рата Израела и Хамаса.
''Осовину терора предводи Иран, а чине је и Хезболах, Хамас, Хутији и друге њихове слуге. Они настоје да Блиски исток и свет врате у мрачно доба. Они настоје да нас торпедују, да поремете сваки напредак ка миру'', рекао је он.
Истакао је да ће Израел, након што ''уништи Хамас'', понудити народу Газе ''стварну будућност, пуну обећања и наде''.
Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија
17:06 06.11.2023
17:05 06.11.2023
Поново отворен прелаз Рафа, шест кола хитне помоћи прешло из Газе у Египат
Шест возила Хитне помоћи са рањеним Палестинцима стигло је данас у Египат из Појаса Газе преко граничног прелаза Рафа, након што је тај прелаз после 48 сати поново отворен за евакуацију.
Пацијенти у колима Хитне помоћи пролазе кроз лекарске прегледе на граници пре него што пређу у Египат, док су граничне власти у Гази, под контролом палестинске милитанте групе Хамас, саопштиле да је прелаз отворен само за евакуације Египћана и странаца који су добили дозволу за то 1. новембра, преноси Ројтерс.
16:07 06.11.2023
16:06 06.11.2023
Израелска војска: Убијен командант Хамасовог батаљона Деир ал Балах
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су током ноћашњег ваздушног напада на Појас Газе ликвидирале команданта Хамасовог батаљона Деир ал Балах.
У саопштењу ИДФ се наводи да је командант Ваел Асфех, заједно са другим командантима тзв. Бригаде централних логора, учествовао у слању припадника Хамасових елитних снага Нукхба у напад на Израел 7. октобра, преноси портал Тајмс оф израел.
ИДФ су потврдиле да је Асфеха био у израелском затвору између 1992. и 1998. године због учешћа у бројним нападима на израелске заједнице, као и да је објављен видео снимак који приказује ноћашњи ваздушни напад у којем је убијен Ваел Асфех.
14:50 06.11.2023
Нестало 60 одсто радних места у Гази
Више од 60 одсто радних места је изгубљено у Гази од почетка рата Израела и палестинског Хамаса, саопштила је данас агенција Уједињених нација, Међународна организација рада (МОР).
На територији Газе је нестало укупно 182.000 радних места, рекао је МОР у својој првој процени утицаја израелских копнених и ваздушних удара на Газу који су почели након упада Хамасa на југ Израела 7. октобра.
„Наша почетна процена последица актуелне трагичне кризе на палестинско тржиште рада нам је донела изузетно забрињавајуће резултате који ће бити све гори како се сукоб наставља“, рекла је регионална директорка МОР за арапске државе Руба Јарадат.
Она је додала да ће криза утицати на послове и компаније у ово области „дуги низ година“.
Још пре почетка рата и пооштравања израелске економске блокаде Појаса Газе је око половина тамошње популације од 2,3 милиона људи живело испод границе сиромаштва.
14:37 06.11.2023
У израелским нападима на Појас Газе погинула су 192 медицинска радника, док је 16 болница престало да ради, објавило је министарство здравља у Гази.
14:11 06.11.2023
Осам особа погинуло у нападу у близини болница
Најмање осам особа погинуло је данас у ваздушном нападу, који је изведен у близини три болнице у Појасу Газе, саопштило је министарство здравља у Гази.
Портпарол министарства Медхат Абас рекао је да су у ваздушном нападу оштећене болница за психијатријске болести, болница за очне болести и болница за педијатрију. Све три болнице и даље раде, додао је он.
14:09 06.11.2023
Сједињене Америчке Државе су пре три дана послале Ирану поруку у којој су обавестиле Техеран о својој жељи да постигне прекид ватре у Гази, рекао је ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан.
„Америчка страна нам је пре три дана послала поруку у којој је навела да САД настоје да успоставе примирје у Палестини и да су већ предузеле мере у вези са тим, али је Вашингтон у пракси само подржао геноцид над палестинским народом у Гази. Надамо се да ће САД променити своју спољну политику у вези са палестинско-израелским сукобом што је пре могуће и престати да подржавају израелски режим“, рекао је Абдолахијан за иранску државну агенцију ИРИБ.
14:03 06.11.2023
Број убијених у Појасу Газе у израелским ударима премашио је 10.000 људи, међу којима више од 4.000 деце, објавили су палестински медији позивајући се на министарство здравља у Гази
14:01 06.11.2023
Палестински амбасадор: Израел спроводи геноцид над Палестинцима
Мухамед ал Намур говори на скупу подршке Палестинцима у Београду - Sputnik Србија
Амбасадор Палестине у Србији Мухамед ал Намур изјавио је данас Танјугу да Израел врши геноцид над палестинским народом.
Указао је на то да је за месец дана у Појасу Газе убијено више од 10.000 људи, од којих су скоро 5.000 деца, док се 1.800 деце и даље налази испод рушевина.
„Оно што се дешава у Појасу Газа, па чак и у Западној обали, геноцид је над палестинским народом од стране израелске војске, која терорише Палестинце. Колонијални досељеници тероришу палестински народ и у Западној обалли, где је од 7. октобра убијено 156 Палестинаца“, изјавио је ал Намур.
Амбасадор је оценио да је план Израела да из Појаса Газе протера палестински народ на Синај и нагласио да је неопходно да се прекине са ратним злочинима које Израел врши бомбардовањем севера, али и југа Појаса Газе.
„Ми тражимо од наше браће да подрже наше ставове, да се престане са убијањем палестинског народа и да се омогући хуманитарна помоћ Палестини, јер је то наша једина домовина, где ћемо остати до краја“, поручио је ал Намур.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала