- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Француска минирала Русију: Блокиран долазак руске делегације на генералну конференцију Унеска

© Sputnik / Ирина КалашниковаЗаставе земаља чланица Унеска
Заставе земаља чланица Унеска  - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Француска је спречила руске представнике да учествују на састанцима 42. заседања генералне конференције Унеска, јер им није на време издала визе, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„На састанцима 42. седнице генералне конференције организације која је отворена 7. новембра у Паризу, спречено је учешће заменика шефа делегације, директора Одељења за мултилатералну хуманитарну сарадњу и културне везе Министарства спољних послова Русије Александра Алимова, као и службеника руске Комисије за Унеско, који је такође одговоран за комуникације и информисање“, наводи се у саопштењу Захарове.
Због поступака Париза, извршни секретар Комисије Татјана Довгаленко није могла да присуствује састанаку националних комисија земаља-чланица Унеска уочи отварања конференције.
„Ове епизоде су само примери из серије сличних недопустивих случајева. У последњих неколико месеци, неколицини руских представника није било дозвољено да учествују у међународним догађајима у оквиру Организације у Паризу без објашњења“, истиче Захарова.
Она је подсетила на споразум Француске и Унеска о централним институцијама организације. У складу са њим Париз мора да дозволи представницима држава чланица да уђу у земљу без одлагања и накнаде за визу. То се односи на заменике, саветнике, стручњаке и секретаре на седницама свих органа организације.
„Париз је прекршио одредбе тог документа и у томе видимо самовољу без вођења рачуна о важећим међународно-правним нормама“, оценила је она.
Захарова је позвала генералног директора Унеска Одрија Азулеа да се умеша у ситуацију и утиче на Француску.
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
РУСИЈА
Захарова оптужила Унеско да потпомаже терористичке активности кијевског режима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала