- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Годишњи Извјештај ЕК о Црној Гори: Корупција преовладава, укључујући државне структуре

© Sputnik / Бобан НововићЦрногорска застава на бирачком месту у Подгорици
Црногорска застава на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Црна Гора остаје умјерено спремна за примјену правних тековина ЕУ и европских стандарда у области правосуђа и основних права, али је у цјелини остварила ограничен напредак, наводи се у нацрту годишњег Извјештају Европска комисија.
У документу се наводи да није постигнут напредак у реформи правосуђа, најизазовнијој области владавине права.
Истиче се да је правосудни систем наставио да се суочава са дубоком институционалном кризом, што је резултирало слабим руководством и управљањем, недостатком стратешке визије и лошим планирањем, што утиче на способност земље да испуни правду.
С друге стране, Црна Гора наставља да испуњава обавезе о основним правима према међународним инструментима и законодавству о људским правима. Закон о Судском савјету и судијама и Закон о државном тужилаштву остаје да се измијени у складу са правном тековином ЕУ и европским стандардима.
У извјештају који ће званично бити представљен сјутра наводи се да потпуна и ефикасна заштита новинара и других медијских радника наставља да се побољшава, али опипљиви резултати у старим случајевима напада тек треба да се постигну.
У борби против корупције Црна Гора је постигла ограничени напредак, оцјењује се у извјештају.
"Корупција, укључујући корупцију на високом нивоу, остаје питање које изазива забринутост и преовладава у многим областима, укључујући и државне структуре. Црна Гора није у довољној мјери унаприједила свој законодавни и стратешки оквир за превенцију и борбу против корупције у складу са правним тековинама ЕУ, европским и међународним стандардима. Под истрагом је неколико истакнутих случајева корупције. Црна Гора тек треба да покаже строг и недвосмислен одговор правосуђа” наводи се у извјештају.

Инфилтрацију корупције и организованог криминала у државне структуре

“Резултати Агенције за борбу против корупције су квантитативно побољшани. Међутим, треба даље осигурати његову независност, одговорност, непристрасност и проактивност.
Што се тиче борбе против организованог криминала и корупције на високом нивоу, Специјално тужилаштво је поступило са опрезом у покретању неколико истрага високог профила, које изгледа указују на дубоку инфилтрацију корупције и организованог криминала у државне структуре, укључујучи и највиши ниво правосуђа и органа за спровођење закона, наводи се у документу,
“Правосудни систем Црне Горе треба да покаже снажан, строг, кохерентан и недвосмислен одговор. Црна Гора мора додатно побољшати резултате истрага, кривичног гоњења, правоснажних пресуда и конфискације имовине у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу”, истиче се у извјештају.
У дијелу који се односи на политичку ситуацију у земљи наводи се да је у извјештајном период доминирала техничка влада којој је недостајао неопходан политички легитимитет и парламент који није могао да окупи јасну и конзистентну већину за спровођење реформе.

Недоречености Устава

“Укупна одговорност политичког система нарушена је недостацима црногорског Устава, који нема јасноћу и посједује мањкавости, као и недостатком законодавног оквира који регулише надлежности прелазне или распуштене Скупштине. Ово је допринијело општем осјећају политичке и институционалне непредвидљивости”, наводи се у докумету.
Оцјењује се да није било ефикасног политичког дијалога и конструктивног ангажмана политичких партија на јачању парламентарне одговорности и надзора владе.
“Изостале су активности на питањима приступања ЕУ, посебно након оставке министра ЕУ послова. Такође, парламент је у разним приликама усвајао законе који су били у супротности са препорукама Европске комисије и/или Венецијанске комисије“, наводи се у документу.
Парламент је, како је оцијењено, наставио да јача своју транспарентност успостављањем неких служби оријентисаних према грађанима.
У извјештају се наводи да се чека усвајање Закона о Скупштини којим би се уредили односи између Скупштине и извршне власти.

Пажљиво руководити пописом становништва

Црна Гора је умјерено припремљена у области статистике. Постигнут је ограничен напредак у погледу прошлогодишњих препорука. Настављен је рад на усаглашавању статистичке методологије са стандардима ЕУ и повец́аном преносу података Еуростату. Међутим, неријешена питања су и даље у погледу недовољних финансијских и људских ресурса Завода за статистику Црне Горе (МОНСТАТ) и недостатка стручности у неким областима, оцјена је ЕК.
„Планирани национални попис становништва и станова захтијева пажљиво руковођење од стране власти, посебно када је ријеч о осјетљивим питањима етничке припадности, вјере и језика.

Остварен ограничен напредак у економији

"Што се тиче економских критеријума, Црна Гора је остварила ограничен напредак и умјерено је припремљена за развој функционалне тржишне економије", наводи се у извјештају ЕК.
Како се истиче, економска експанзија се наставила снажним темпом у 2022. години, подржана приватном потрошњом и снажним растом туризма.
Наглашава се да је “експанзивна фискална политика подстакла домаћу тражњу и допринијела веома високом расту нето плата.
Буџетски дефицит се, како се додаје, значајно повећао и није развијен свеобухватан средњорочни план консолидације за рјешавање растућих фискалних изазова.
“Ситуација на тржишту рада се побољшала, али и даље постоје структурни проблеми, укључујући велике регионалне разлике и родне разлике, неформалност и високу стопу младих и дуготрајну незапосленост”, наводи се у документу
Банкарски сектор је остао добро капитализован и ликвидан.
“Број нових предузећа се повећао, али су напори да се побољша пословно окружење и управљање државним предузећима успорени због политичке неизвијесности”, истиче се у дијелу који се односи на економију.

Добар напредак у вањској, безбједносној и одбрамбеној политици

Што се тиче спољне, безбједносне и одбрамбене политике ЕУ, Црна Гора има добар ниво припремљености, истиче се у документу.
„Постигнут је добар напредак јер је земља наставила с пуним усклађивањем са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ (ЦФСП), укључујући рестриктивне мејре ЕУ након агресорског рата Русије против Украјине и пружила помоћ Украјини“, оцијењено је у ЕК.
Као чланица Савјета за људска права, Црна Гора је активно ангажована на промовисању и одбрани међународног права, Повеље УН и међународног поретка заснованог на правилима, додаје се.
„У складу са Декларацијом самита ЕУ – Западни Балкан из децембра 2022. године, Црна Гора треба да уложи даље напоре на затварању простора за страно уплитање и манипулацију информацијама, укључујући дезинформације. Црна Гора је наставила да учествује у мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама у оквиру заједничке безбједносне и одбрамбене политике (ЗБОП)“, наводи се у документу.
Поред поглавља 31 добар напредак Црна Гора је остварила у поглављу 7 – Право интелектуалне својине, као у поглављу 25 - Наука и истраживање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала