Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак задовољан, ставови опозиције у Приштини опречни - ко је имао увид у нови нацрт за ЗСО

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је данас имао продуктивне састанке на Косову, где се састао са командантом Кфора Озканом Улуташом, са акредитованим амбасадорима на Косову и лидерима више опозиционих партија.
Он је навео да је имао добру размену мишљења о најновијим дешавањима у дијалогу.
„Данас сам имао веома продуктиван дан на Косову са добрим разменама мишљења о најновијим дешавањима у дијалогу којим посредује ЕУ и о путу напред. Захваљујем свим саговорницима на њиховој активној улози и подршци", написао је Лајчак на друштвеној мрежи "X".
Састанак са лидерима и представницима опозиције, односно са Рамушом Харадинајем из ААК, Мемљијем Краснићијем из ПДК и Љуфтијем Хазиријем из ЛДК, Лајчак је одржао у Канцеларији Европске уније у Приштини.
Иако је опозиција очекивала да ће им на њему европски званичник данас коначно представити нови Нацрт статута за Заједницу српских општина, те да је то и поента овог састанка, како након овог заједничког сусрета тврде двојица од тројице опозиционих представника – то се наводно није догодило, пишу медији. Међутим, потпуно супротно тврди након састанка Рамуш Харадинај.
Краснићи каже, а пренела је Коха, да је овај састанак био – информативан. Лајчак их је, додао је, упознао са корацима која за дијалог Београд-Приштина предузима Европска унија.
Убеђивао их је и да је нови нацрт за ЗСО, који је предложен косовској влади – у складу са косовским уставом, да не иде изван „црвених линија“, али им садржину није показао.
„Мислим да сваки план који је у оквиру Устава Републике Косово и који не креира нови ниво самоуправљања или извршне власти мора да се посматра позитивно“, његов је коментар
Ипак, Краснићи замера и забринут је због нетранспарентности:
„Сматрамо да треба да постоји већа одлучност да се иде напред у том процесу, али пре свега треба да буде више транспарентности јер не говоримо само о једном споразуму међу десетинама споразума о којима је разговарано и потписано у прошлости, вецћ говоримо о једном од најконтроверзнијих делова о којима се годинама расправља и заокупља политичку сцену Косова. У том контексту, Влади је замерити потпуни недостатак транспарентности за грађане и политичке представнике, јер је недовољно рећи да је овај нацрт у складу са Уставом или да није у складу са Уставом…“.
И Хазири сматра да се опозиција, по питању новог нацрта статута за ЗСО – држи у мраку. Сматра да се тај нацрт треба представити „макар у општим принципима“.
Потпуно супротно њима, Рамуш Харадинај каже да су данас имали увид у документ нацрта за ЗСО.
„Прочитали смо га у целини. Нацрт објашњава све могућности које Заједница пружа грађанима у тим општинама. У сваком се делу позива на законе и Устав. Коментаре на нацрт даћемо након што нацрт размотри Уставни суд“, казао је Харадинај, преноси Коха.
У овом се нацрту, изнео је мали део, не мењају одговорности општина и Заједница не узима те одговорности:
„Већ је пуно олакшица које се стварају у образовању, здравству, функција и могућност коју даје Заједница“.
Лајчак је потом одржао састанак и са новим командантом КФОР-а, Озканом Улуташом, али и одвојени са америчким амбасадором у Приштини, Џефријем Ховенијером.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала