- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: Инфлација у октобру пала на 8,5 одсто

© Tanjug / JADRANKA ILICСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
У Србији је инфлација у октобру, према флеш процени, износила 8,5 одсто, изјавио је данас потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.
"Са 10,2 одсто у септембру, инфлација је у октобру пала на 8,5 одсто, много брже од очекиваног. То је сјајна вест и желим да честитам грађанима Србије јер је то велики успех свих нас", казао је Мали новинарима током обиласка нове зграде Централе Пореске управе (ПУ) у Земуну.
Мали је нагласио да се једноцифрена инфлација очекивала у децембру, али како је додао очигледно су све мере које су предузете претходних месеци већ дале свој резултат.
"Нижа су нам инфлаторна очекивања и много је већи пад инфлације него што смо очекивали. Значи све оне активности које су везане за акцију' Боља цена', контролу цена горива, за то што имамо једну од најнижих цена струје и гаса у Европи, али и то што и даље држимо под контролом неке цене основних животних намирница и рестриктивна фискална политика, допринеле су овом снажном паду инфлације у октобру", нагласио је Мали.
Према његовим речима, снажном паду инфлације у октобру је допринело и то што држава води рачуна о сваком динару.
"Када на све то додамо и чињеницу да ћемо крајем овог месеца имати исплату 20.000 динара свим пензионерима, као и једнократну исплату од 10.000 динара свим примаоцима новчане и социјалне помоћи, као и податак да од 1. јануара идемо са повећањем плата у јавном сектотору од 10 одсто, са повећањем пензија од 14,8 одсто, али и минималне зараде од чак 17,8 одсто, видите да заједно са смиривањем инфлације реалан доходак грађана Србије расте", нагласио је Мали.
Министар је додао и да се са смиривањем инфлације у октобру брже од очекивања потврђује како сви заједно највеће проблеме и изазове можемо да савладамо.
"Сваки макроекономски индикатор нам је добар, у трећем кварталу нам је 3,5 одсто раст БДП. Чак ће велике и развијеније економије у овој години имати негативне стопе раста, а ми ћемо бити позитивни, имати раст од око 2,5 одсто, тако да је ово огроман успех свих нас", казао је Мали.
Он је поновио и да ће у Србији ове године БДП први пут у историји бити 68 или 69 милијарди евра, док је он пре 10 година био 33,4 милијарди евра, а имамо и рекордну запосленост од 2,365 милиона људи и рекордну ниску незапосленост од 9,6 одсто.
"Наша економија је стабилна, она је јака и истрпела је све ударце које нисмо ми изазвали него глобална криза и економија. Ми ћемо наставити да на овакав начин бринемо и о животном стандарду грађана и да се боримо за бољу будућност наше деце", закључио је Мали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала