- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен узрок мистериозног помора афричких слонова

© Фото : Pexels/Photo by Daniel HalleМртав слон
Мртав слон - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
Стручњаци су тачно идентификовали која је бактерија одговорна за серију мистериозних смрти афричких слонова.
Између краја августа и новембра 2020, тридесет пет афричких слонова је умрло у северозападном Зимбабвеу. Једанаест животиња је умрло у року од 24 сата.
„Сви слонови су умрли у веома кратком временском периоду. То је био један од најзагонетнијих делова слагалице. Многе животиње умиру прилично близу једна другој, али не једна поред друге у тако кратком временском периоду“, рекао је ветеринар Крис Фогин, пренео је „Си-Ен-Ен“.
Раније те године, око 350 слонова је умрло у суседној Боцвани за само три месеца.
Када су стручњаци анализирали узорке од 15 слонова који су умрли у Зимбабвеу, открили су да је смрт узрокована инфекцијом мало познатом бактеријом Bisgaard takson 45, која је изазвала тровање крви.
„Прерано је рећи да су промене климе утицале на овај догађај, али би могле да утичу на њега у будућности ако будемо имали јаче и дуже суше. Ако се то деси, вероватно ћемо поново видети овакву катастрофу“, рекао је Фогин.
Што се тиче масовне смрти слонова у Боцвани, она се приписује цијанобактеријама. Ове токсичне бактерије могу сасвим природно да се појаве у стајаћој води, али понекад прерасту у такозване дивље плаво-зелене алге. Фогин каже да нема доказа да постоји веза између смрти слонова у Зимбабвеу и Боцвани.
Истраживање имена „Pasteurella sp. повезана са фаталном септихемијом код шест афричких слонова“ објављено је у часопису „Nature Communications“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала