Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сећање на страдале совјетске војнике и официре: Обележена годишњица „Нишког инцидента“

© Фото : Спутњику уступио Руски дом у БеоградуМурал код споменика совјетским војницима у Нишу
Мурал код споменика совјетским војницима у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Пратите нас
У Нишу је данас обележена годишњица догађаја, који је касније постао познат као „Нишки инцидент“, а у коме је погинуло више десетина совјетских војника и официра, међу којима и генерал-поручник Григориј Котов.
У оквиру свечаности положени су венци на новом споменику на месту погибије совјетских војника на старом путу Ниш-Алексинац, који је подигнут у мају 2022. године на иницијативу Руског дома у Београду и Амбасаде Русије у Србији.
Полагању су присуствовали представници градских власти Ниша, руководство Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, саветник руског дома Георгиј Енгељхарт, представници српских патриотских и ветеранских организација. Пошту погинулој браћи заједно са припадницима Удружења Српско-руског пријатељства одали су и припадници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде.
© Фото : Уступљено СпутњикуПрипадници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде
Припадници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
Припадници Удружења ветерана 63. падобранске бригаде
7. новембра 1944. године, конвој совјетских трупа који се кретао између градова Ниша и Алексинца изненада је напала група америчких ловаца P-38 Лајтнинг. Совјетска противваздухопловна артиљерија отворила је ватру на америчке летелице, покривајући оближњи аеродром, након чега је део „лајтнинга“ појурио у напад на аеродром. Совјетски ловци су полетели да их пресретну. На небу је избила ваздушна битка у којој је било озбиљних губитака на обе стране.
Дуго је ова епизода била заташкавана јер је у марш совјетске колоне ударила савезничка авијација. Чињеница о сукобу је одмах класификована: такве информације биле би непроцењиво откриће за немачку обавештајну службу, која је покушавала да искористи сваку прилику да забије клин између савезника у антихитлеровској коалицији.
Специјална комисија формирана за истрагу инцидента пронашла је међу олупином једног од оборених америчких авиона завијену карту, на којој су посебно била обележена два југословенска града, Приштина и Ниш. Јасно видљиве идентификационе ознаке совјетских авиона искључиле су могућност грешке у одређивању њиховог власништва. Дејства америчке авијације у нишком крају, штавише, нису била усаглашена са Генералштабом Црвене армије, што се такође не може оправдати.
Мишљења о томе да ли је ,,Нишки инцидент“ грешка савезника, или је у питању добро припремљена провокација до данас остају опречна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала