- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Палестинский ребенок наблюдает, как поднимается дым после израильского авиаудара по городу Газа - Sputnik Србија

УЖИВО Израелске снаге продрле у срце града Газе; Снажне експлозије одјекнуле Тел Авивом

Пратите нас
Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 32. дан. Израелске снаге (ИДФ) продрле су дубоко у град Газу, саопштио је вечерас командант израелских одбрамбених снага. У поподневним сатима, израелска војска саопштила је да је око 20 ракета испаљено из Либана на северни Израел, због чега су се сирене за ваздушну опасност огласиле у Галилеји и Голану.
Нешто касније, израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да ће Израел размотрити „мале, тактичке паузе“ у борбама у Појасу Газе, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободе екстремисти Хамаса. Међутим, израелски лидер је поновио да одбија прекид ватре без ослобађања свих талаца које су заробили припадници Хамаса, преноси Ројтерс. Либанска шиитски покрет Хезболах прети потпуном конфронтацијом ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:19 07.11.2023
Снажне експлозије одјекнуле Тел Авивом
Изнад Тел Авива вечерас су се чуле снажне експлозије, јавио је Би-Би-Си.
„Прву рунду су пратили облаци дима на небу, што значи да је покренут противваздушни одбрамбени систем „гвоздена купола“, али није било сирена“, јавио је дописник Би-Би-Сија.
Додао је да су се сирене огласиле с доласком друге рунде експлозија, као и да за сада нема извештаја о жртвама.
22:03 07.11.2023
21:57 07.11.2023
20:24 07.11.2023
УН: Хуманитарна помоћ улази у Газу преко Рафе, али и даље нема горива
Укупно 526 камиона са хуманитарном помоц́и ушло је у Појас Газе преко граничног прелаза Рафа, али и даље нема горива, рекао је данас на брифингу за новинаре портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.
"Од 21. октобра у Појас Газе ушло је преко граничног прелаза Рафа 526 камиона помоћи, али ни један са горивом", рекао је Дижарик, преноси ТАС С.
Дижарик је напоменуо да су египатске власти пристале да распореде техничку јединицу УН, која ц́е деловати у хуманитарном својству и пружати саветодавну подршку египатском Црвеном полумесецу.
Претходно је портпарол египатског министарства спољних послова Ахмед Абу Зеид, рекао да препреке које ствара Израел и активност израелске стране повезане са испоруком хуманитарне помоц́и у Појас Газе, отежавају да помоц́ стигне до те палестинске енклаве.
Он је објаснио да се "процес довођења помоц́и у Газу суочава са озбиљним логистичким проблемима које намец́е израелска страна".
20:22 07.11.2023
19:52 07.11.2023
Хезболах прети потпуном конфронтацијом
Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације".
У интервјуу за америчку ТВ мрежу Ен-Би-Си Њуз Наим Касем, заменик генералног секретара Хезболаха потврдио је да његова група учествује у сукобу како би се смањио притисак на Газу и упозорио да све чешћи напади Хезболаха на Израел имају за циљ да пошаљу јасан сигнал израелском руководству да ће проширење копнене операције у Гази имати озбиљне последице.
"Ако Израел и САД наставе на овај начин са својом агресијом, ескалирају агресију и погоршају ситуацију, то ће довести до потпуне конфронтације", упозорио је Касем.
19:44 07.11.2023
Галант: Лидер Хамаса се крије у бункеру, одсечен му је контакт са саборцима
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да се лидер Хамаса Јахја Синвар "крије у свом бункеру и да му је пресечен контакт са саборцима", пренео је "Тајмс оф Израел".
"Скај њуз" је навео да је Синвар окружен у свом бункеру, позивајући се на изјаву Галанта, који није прецизирао локацију бункера.
"Данас смо видели хиљаде грађана Газе како иду јужно (такозваним хуманитарним коридором). Апелујем на све становнике Газе да се помере јужније како не би били повређени. Уништићемо Хамас, немамо интерес да повређујемо цивиле", поручио је Галант.
Он је казап да је Појас Газе "највећа терористичка база коју је човечанство направило" и одбацио је могућност хуманитарног примирја док Хамас не ослободи 240 талаца које држи у заточеништву.
19:11 07.11.2023
Командант израелске војске: Продрли смо у срце града Газе
Израелске снаге (ИДФ) продрле су дубоко у град Газу, саопштио је вечерас командант израелских одбрамбених снага.
"Први пут у неколико деценија, ИДФ се бори у срцу града Газа. У срцу тероризма", рекао је генерал мајор Јарон Финкелман.
Вест да је израелска војска у центру Газе потврдио је и израелски минстар одбране Јоав Галант.
Како наводи британски "Скај њуз", није било индикација са терена да су израелске трупе масовно ушле у град, али портпарол војске Ричард Хект указао је на то да трупе које су окружиле град могу да врше упаде у центар.
Тенкови су позиционирани у предграђу Газе за потенцијални јачи упад у урбани део Газе, рекли су становници овог града.
"Свакога дана и свакога часа, наше снаге убијају милитанте, откривају тунеле, уништавају противничко оружје и напредују ка непријатељским центрима", додао је Финкелман.
Британски сервис додаје да је војно крило Хамаса саопштило да су њихови борци претрпели тешке губитке и штету након напредовања израелске војске.
18:54 07.11.2023
Палестинска управа у Гази: Од почетка напада Израела погинуло 48 новинара
Палестинска управа у Појасу Газе објавила је данас је у израелским нападима на Газу од 7. октобра погинуло 48 новинара, пренела је Анадолија.
У саопшењу Канцеларије за медије наводи се да је у последњим нападима погинуо Јахја Абу Менија, који је радио на радију Ал-Акса.
Упућене су поруке саучешћа породицама, родбини и свим колегама новинара који су погинули у бомбардовању израелске војске.
18:45 07.11.2023
Бомбардовање Газе - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
РУСИЈА
Лавров позива на прекид ватре и евакуацију Руса из Појаса Газе
18:36 07.11.2023
Нетанијаху: Размотрићемо "мале, тактичке паузе" у борбама у Појасу Газе
Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је данас да ће Израел размотрити „мале, тактичке паузе“у борбама у Појасу Газе, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободе екстремисти Хамаса.
Међутим, израелски лидер је поновио да одбија прекид ватре без ослобађања свих талаца које су заробили припадници Хамаса, преноси Ројтерс.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху  - Sputnik Србија
У интервјуу за америчку телевизију АБЦ Њуз, Нетанијаху је рекао да би после рата, Израел требало да у Појасу Газе на неодређено време има комплетне безбедносне надлежности.
"Видели смо шта се дешава када ми немамо ту безбедносну одговорност", рекао је Нетанијаху за АБЦ Њуз.
17:37 07.11.2023
Преко прелаза Рафа евакуисано 320 странаца из Појаса Газе
Најмање 320 странаца евакуисало се данас у Египат преко граничног прелаза Рафа, јединог прелаза из Појаса Газе који не контролише Израел, а са њима је границу прешло и око 100 Египћана, рекао је египатски безбедносни извор.
Гранични прелаз је био затворен у суботу и недељу, након израелског напада на амбулантно возило које је ишло ка Рафи, пренео је Ројтерс.
16:53 07.11.2023
Још увек без сагласности Израела за евакуацију руских држављана из Појаса Газе
Израел још увек није дао сагласност за евакуацију руских држављана из Појаса Газе, саопштио је неименовани дипломатски извор за Спутњик.
„Немамо зелено светло за евакуацију руских држављана из Газе. Све је спремно, али још увек немамо сагласност за њихов излазак преко граничног прелаза Рафа“, рекао је он. Извор наводи и да је руска амбасада у више наврата постављала питање евакуације руских држављана из Појаса Газа.
16:20 07.11.2023
Израелски генерал: Боримо се у срцу града Газе, нећемо стати док не победимо
Генерал-мајор израелске војске Јарон Финкелман, сумирајући месец дана сукоба са Хамасом, поздравио је војнике и командате ИДФ-а, истичући да је реч о "генерацији победника".
"Елиминисали смо десетине команданата, открили многе тунеле и снажно нападамо непријатеље", рекао је Финкелман.
Истакао је да израелске трупе све време имају на уму таоце које држи Хамас.
"Први пут после деценија, ИДФ се бори у срцу града Газе, у срцу терора. То је сложен и тежак рат. Нећемо мировати, нећемо стати док не испунимо своју мисију — до победе", навео је Финкелман.
16:20 07.11.2023
ИДФ: Испаљено 20 ракета ка Израелу
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је око 20 ракета испаљено из Либана на северни Израел, због чега су се сирене за ваздушну опасност огласиле у Галилеји и Голану.
Израелске трупе одговарају на нападе артиљеријском ватром, каже се у саопштењу.
13:42 07.11.2023
На прелазу Рафа, на граници Египта и Газе, објављени су нови спискови страних држављана који су данас евакуисани из Појаса Газе.
Међу њима су држављани САД, Британије, Француске, Филипина, Украјине, Молдавије, Канаде, Немачке и Румуније.
На списку се тренутно налазе имена 636 особа.
13:36 07.11.2023
У израелским ударима на Појас Газе од избијања сукоба, 7. октобра, погинуло је 10.328 Палестинаца, међу којима 4.237 деце, а 25.956 је повређено, саопштио је портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф Кудра.
12:19 07.11.2023
Високи комесар УН у посети Блиском истоку
Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк започео је петодневну посету Блиском истоку где ће разговарати са владиним званичницима и представницима цивилног друштва о кршењу људских права у Појасу Газе.
Тирк данас борави у посети главном граду Египта, Каира, а најављено је да ће у среду посетити и прелаз Рафа између те земље са Појасом Газе. У четвртак ће, како је планирано, посетити јорданску престоницу Аман.
12:17 07.11.2023
Портпарол Светске здравствене организације (СЗО) Кристијан Линдмајер изјавио је да је 161 здравствени радник погинуо на дужности у Појасу Газе од избијања сукоба између Израела и Хамаса, 7. октобра.
Он је назвао ноправданим и неприхватљивим сваки напад на болницу или амбулантна возила.
12:00 07.11.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала