- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Албанија објавила колико миграната ће прихватити на основу споразума са Италијом

© AP Photo / Cecilia FabianoМигранти на италијанском острву Лампедуза
Мигранти на италијанском острву Лампедуза - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
Пратите нас
Албанија ће прихватити максимално 3.000 миграната у било ком тренутку према споразуму објављеном ове недеље којим се Италији дозвољава да изгради два кампа за прихват и притвор за мигранте, наводи се у данас објављеним званичним документима.
Ова шема је први пример земље која није чланица ЕУ а која прихвата мигранте у име једне државе чланице ЕУ и део је акције европског блока у сузбијању нерегуларне имиграције.
„Странке су сагласне да укупан број присутних миграната у одређеном тренутку на албанској територији не може бити већи од 3.000“, наводи се у италијанско-албанском протоколу, пренео је Ројтерс.
Најављујући споразум са Албанијом у понедељак, италијанска премијерка Ђорђа Мелони рекла је да би чак 36.000 миграната годишње могло да прође кроз албанске кампове, али да постизање тог циља зависи од тога колико брзо Италија може да обради захтеве за азил.
Мелонијева је казала да је циљ да се случајеви испитају у року од 28 дана, али стручњаци су указали да су, упркос напорима владе да поједноставе процедуре, оне и даље у рукама бирократије.
Кампови ће бити под италијанском јурисдикцијом и требало би да буду отворени на пролеће 2024. године. У протоколу се наводи да ће Италија заштити Албанију од евентуалних трошкова судских поступака.
Италија планира да користи један објекат у албанској луци Свети Јован Медовски за искрцавање и идентификацију, а други у унутрашњости за притвор. У њима ће радити италијанско особље.
Објекти ће бити удаљени више од 1.000 километара од острва Лампедуза, где већина миграната иде у Италију.
Њихово пребацивање у Албанију морским путем трајаће најмање два до три дана.
Мелонијева је рекла да труднице, малолетна лица и друга угрожена лица неће бити послата у Албанију, али није јасно да ли би то могло да доведе до одвајања одраслих мушкараца од остатка њихових породица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала