- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ не интересује хајка на руски језик у Украјини

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Европске уније
Заставе Украјине и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
Пратите нас
Европска комисија приликом оцене спремности Украјине за улазак у ЕУ неће обраћати пажњу на ситуацију са руским језиком у земљи, саопштио је европски званичник из Брисела који је захтевао да остане анониман.

„Многи се питају шта је са употребом руског језика и правима Руса у Украјини. Бићу врло јасан: употреба руског језика није нешто на шта ће Европска комисија обраћати пажњу (када буде оцењивала спровођење реформи у Кијеву)“, рекао је он.

Притом је нагласио да је Европска комисија изузетно заинтересована за завршетак реформи за утврђивање права Мађара, Бугара и Румуна у Украјини, у складу са препорукама Бечке комисије које се односе на државни језик, медије и образовање.
„Када је реч о том питању, реформа се односи на давање могућности националним мањинама да се делимично образују на свом језику, да сарађују са институцијама на свом језику, да читају медије на свом језику. Ту земља треба да пронађе баланс – нико не каже да треба да се образују само на свом језику. С тим у вези, Бечка комисија тражи од Украјине да прилагоди законе, води дијалог са националним мањинама, што земља и ради“, појаснио је званичник из Брисела.
Он тврди да је Кијев већ учинио много на спровођењу те реформе, те да се ради само о „неким елементима који недостају“.
Иначе, од 2014. године Украјина је почела да уводи разне забране које се тичу Русије, руске културе и језика. Забрањен је и увоз књига руских писаца, а руска музика се не сме чути на јавним местима ни у медијима. Такође, на удару се налазе и слике, споменици, обележја и натписи посвећени особама које су јавно, укључујући и у уметничким делима, подржавале, глорификовале и правдале руску империјалну политику. Између осталог, у Кијеву су срушени споменици Максиму Горком и Александру Пушкину.
Државни савет Кијева је у јулу 2022. године саопштио да је разрађен пројекат одлуке о забрани јавног коришћења било каквог рускојезичног културног производа у престоници Украјине, укључујући књиге, представе и концерте. Надлежни представник за заштиту украјинског језика Тарас Кремин је изјавио да студенти треба да одустану од руског језика међу зидовима високих образовних установа. Украјинске библиотеке су у оквиру програма „дерусификације“ током 2022. године уништиле више од 20 милиона књига на руском језику, писали су медији.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио да украјинске власти годинама воде политику агресивне дерусификације и принудне асимилације рускојезичког становништва.
Подсећамо, Европска комисија је препоручила отварање преговора о приступању са Украјином и Молдавијом. Како је наведено, да би постала члан Уније Украјина мора да заврши преговоре о економској, политичкој и културној реформи. Истиче се да рок приступања Украјине ЕУ зависи од реформи и принципа додељивања чланства "по заслугама".
Украјина и Молдавија су добиле статус кандидата у јуну прошле године, када су им постављени захтеви за формално отпочињање преговора. У Унији су више пута признали да је таква одлука имала више симболички значај - да се Кијев и Кишињев подрже у супротстављању Москви.
Доњецка Народна Република, руски језик  - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2023
РУСИЈА
Нове препоруке украјинских власти: „Русију“ и „Москву“ можете писати малим словом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала