- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Г7: Руска имовина остаће замрзнута док Москва не надокнади штету Украјини

© AP Photo / Eugene HoshikoЗаставе земаља Г7 на министарском састанку групе у Токију
Заставе земаља Г7 на министарском састанку групе у Токију - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
Пратите нас
Земље Г7 поново су изјавиле су да ће имовина Русије остати замрзнута док Москва не надокнади штету Украјини, наводи се у заједничкој декларацији након састанка министара спољних послова Г7 у Токију.
„Поново потврђујемо да ће, у складу са нашим правним системима, суверена имовина Русије која се налази под нашим јурисдикцијама, остати замрзнута све док Русија не плати штету коју је нанела Украјини“, наводи се у саопштењу.
Састанак министара земаља Г7 одржан је у Токију 7-8. новембра.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система. Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.
Америчке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
СВЕТ
Одбор америчког Конгреса подржао нацрт закона о предаји руске имовине Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала