- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Ситуација у свету крајње напета

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
Пратите нас
Ситуација у свету и даље је напета и земљама Заједнице Независних Држава потребно је много рада да би се осигурала безбедност заједнице, важно је да се у потпуности искористе прогностички и информационо-аналитички потенцијал њихових савета безбедности, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„Видимо да је међународна ситуација и даље изузетно тешка и напета. У низу региона стари сукоби су се заоштрили и појавила су се нова жаришта сукоба. Између осталог, на Блиском истоку, где је испровоцирано ново погоршање палестинско-израелског сукоба, од чега првенствено страдају цивили“, рекао је Путин, обраћајући се учесницима XI састанка секретара савета безбедности земаља ЗНД, који је отворен у среду у Москви.
Глобална нестабилност пројектује се и на Евроазију, приметио је он.
„Штавише, дејства неких држава директно су усмерена на подривање легитимне власти, друштвене стабилности и традиционалних вредности у земљама ЗНД, на нарушавање наших традиционалних блиских трговинских, кооперативних и културних веза. И даље постоје заједничке претње, као што су као што су тероризам и организовани криминал, трговина дрогом и илегална миграција, радикализам и екстремизам, као и ризици у области економске, информационе, технолошке и биолошке безбедности“, додао је Путин.
Он је истакао да све то захтева не само координисану колективну реакцију, већ и велики превентивни рад.
„Између осталог, посебно је важно да се у потпуности искористе прогностичарски, информациони и аналитички потенцијал савета безбедности – за дубинско и свеобухватно проучавање ситуације на простору ЗНД и у свету уопште, за јасно одређивање приоритета, благовремено кориговање докумената стратешког планирања“, закључио је председник Русије.
Руски председник уверен је да ће сарадња преко савета безбедности наставити да служи јачању стабилности и безбедности земаља ЗНД и развијању координисаних приступа за постизање заједничких циљева.
Како сукоб на Блиском истоку прети да свет гурне у општу катаклизму погледајте у емисији „Свет са Спутњиком“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала