- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савет безбедности Русије: Поступци САД повећавају ризик од примене нуклеарног оружја

© Sputnik Screenshot„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године
„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
Пратите нас
Запад на челу са Вашингтоном циљано покушава да дестабилизује ситуацију у „непогодним земљама“, провоцирајући и подржавајући тамо кризне ситуације, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на састанку са колегама из Заједнице Независних Држава (ЗНД) у Москви.
Званичник је оценио да западне државе користе многа средства принуде, укључујући уцене, манипулисање јавним мњењем, претњу примене силе, покушаје антиуставне смене власти.
„Истовремено, НАТО је коначно формиран као средство колективне агресије Запада“, нагласио је Патрушев.
Према његовим речима, деструктивна политика Запада повећава ризик од примене нуклеарног, хемијског и биолошког оружја.
Патрушев је упозорио и да се услед провокативних дејстава Запада режим контроле наоружања у свету урушава.
Секретар СБ је истакао да Москва редовно добија информације о опасним експериментима које западне земље спроводе на постсовјетском простору, а пре свега САД.
Он је додао да се убрзаним темпом одвија и милитаризација космоса и сајбер простора.
Патрушев је поред тога нагласио да поступци Велике Британије, САД и Европске уније обезвређују рад Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), Савета Европе (СЕ), као и неких органа Организације Уједињених нација (УН).

Молдавија следећа жртва колонијалне политике Запада?

Запад провоцира деградацију ситуације на Јужном Кавказу, оценио је Патрушев.
„Ми смо заинтересовани за стабилизацију ситуације у региону Јужног Кавказа, стварање услова за његов развој и јачање узајамног поверења и сарадње. Русија у том циљу континуирано предузима кораке за комплексну нормализацију јерменско-азербејџанских односа у интересу склапања мировног споразума међу тим земљама, делимитације граница, отварања саобраћајних веза“, рекао је он.
Секретар је закључио да пракса показује да је то могуће искључиво под условом немешања ванрегионалних снага.
Поред тога, Патрушев је упозорио да је Молдавија заузела став одбацивања суверенитета и ризикује да постане наредна жртва западне колонијалне политике.

САД спречавају мирно решавање сукоба на Блиском истоку

Патрушев такође сматра да Вашингтон стимулише пораст заједничких претњи и изазова, укључујући тероризам, трговину наркотицима, транснационални организовани криминал.
„Неодговорни поступци САД не само да доприносе заоштравању старих и појави нових криза, већ и онемогућавају мирно решавање сукоба, што тренутно можемо да видимо на Блиском истоку“, истакао је он.
Истовремено, Патрушев је казао да се светски поредак усмерен на интересе Запада постепено руши и тај процес је неповратан.

Подршка Запада само јача украјински сукоб

Патрушев је, говорећи о сукобу у Украјини истакао да Кијев све чешће прибегава терористичким методама против Москве, јер не постиже успехе на фронту, те да је већ покушао да нападне Лењинградску, Калињинску и Курску нуклеарну електрану.
Он је подвукао да даља финансијска, политичка и друга подршка Запада кијевском режиму само ће испровоцирати јачање сукоба у Украјини.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ погледајте какву визију о новом светском поретку има Владимир Путин, а какву Џозеф Бајден:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала