- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелско бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Нетанијаху поручује да Израел неће правити хуманитарну паузу док Хамас не ослободи таоце

Пратите нас
Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 33. дан. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци које држи Хамас, а Хамас, како саопштавају ИДФ, губи контролу на северу енклаве.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД неће дозволити сценарио према којем би Хамас владао Појасом Газе након окончања сукоба док Хамас поручује Вашингтону да престане да гаји илузије о томе ко ће владати Појасом Газе.
Блинкен је претходно, после састанка групе Г7 у Токију, рекао да се Сједињене Државе залажу да Газа буде под управом Палестинаца и да се уједини са Западном обалом под палестинском управом. С друге стране званичници Хамаса објавили су да за циљ имају да "промене целокупну једначину" и врате пажњу на палестинско питање, а истовремено желе и "трајни рат".
Раније данас, палестинска агенција саопштила је да је десетине Палестинаца погинуло у ноћашњим израелским ваздушним и артиљеријским нападима на различита подручја Појаса Газе, када су израелски војни авиони извели су серију напада на различите четврти града Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:30 08.11.2023
Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк упутио је данас, током данашњег обиласка граничног прелаза Рафа у Египту ка Појасу Газе, хитан апел за прекид ватре у тој палестинској енклави.
Тирк је рекао да је гранични прелаз Рафа "спасоносни пут" за 2,3 милиона људи у Гази, али га је описао и као "неправедно и нечувено танку нит спаса".
22:29 08.11.2023
Хуманитарна помоћ стигла у болницу Ал Шифа у Гази
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) и Светска здравствена организација (СЗО) саопштиле су данас да је, упркос огромним ризицима, хуманитарна помоћ стигла у болницу Ал Шифа у граду Газа.
"УНРВА је омогућила испоруку СЗО преко потребних хитних медицинских залиха и лекова болници Ал Шифа у граду Газа, упркос огромним ризицима за наше особље и партнере због немилосрдног бомбардовања", наводи се у саопштењу.
Додаје се да су здравствени услови у највећој болници у Појасу Газе и једној од најстаријих палестинских здравствених установа катастрофални.
"Здравственим установама понестаје залиха и горива. Више од месец дана није дозвољена испорука горива у Појас Газе, укључујући болницу Ал Шифа", истичу из УНРВА и СЗО.
Истиче се да болнице и објекти попут постројења за десалинизацију и пекаре не могу да раде без горива.
22:13 08.11.2023
Бразил: Федерална полиција покренула антитерористичку операцију против Хезболаха
Бразилска федерална полиција покренула је операцију која има за циљ да осујети наводну почетну фазу терористичке завере на тлу Бразила.
Федерални истражитељи кажу да су открили шему која наводно укључује регрутовање бразилских држављана у редове Хезболаха с циљем извођења оркестрираних напада на бразилску јеврејску заједницу, преноси „Тајмс оф Израел“.
Ова противтерористичка операција је већ довела до хапшења две особе у Сао Паулу, најмногољуднијој бразилској држави и дому највеће локалне јеврејске заједнице.
Један осумњичени је ухапшен на међународном аеродрому „Гуарулхос“ у Сао Паулу након слетања авиона из Либана.
Потпредседник главне јеврејске организације у Бразилу, Кониб Данијел Бјалски рекао је да дели дубоку забринутост због претње, али је изразио уверење да федерална полиција предузима превентивне мере.
22:01 08.11.2023
Ердоган позвао на предузимање ефикасних корака да се заустави Израел
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да свет мора још гласније да захтева окончање палестинско-израелског сукоба и позвао на предузимање "ефикасних корака" да се Израел заустави.
Ердоган се састао са председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим у Ташкенту где учествује на 16. самиту Организације за економску сарадњу.
"Током састанка разговарало се о корацима које је потребно предузети за развој билатералне сарадње између Узбекистана и Турске, актуелним регионалним и глобалним проблемима, ситуацији коју представљају израелски напади на Појас Газе и напорима за испоруку хуманитарне помоћи цивилима", наводи се у саопштењу је из кабинета турског председника.
Ердоган је рекао да свет мора снажније да дигне свој глас да би се окончала израелска окупација Газе и да "морају бити предузети ефикасни кораци да се Израел заустави".
20:47 08.11.2023
20:46 08.11.2023
20:23 08.11.2023
Хамас изгубио контролу на северу Појаса Газе
Палестински покрет Хамас изгубио је контролу на северу Појаса Газе, саопштио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), бригадни генерал Данијел Хагари.
„Данас видимо да се око 50.000 становника Газе преселило са севера Појаса на југ. Они схватају да је Хамас изгубио контролу на северу Газе и да је безбедније место на југу, подручју где испоручују лекове, храну и воду“, рекао је он.
19:45 08.11.2023
Нетанијаху: Нема хуманитарне паузе без ослобађања талаца
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци које држи Хамас.
„Желим да одбацим све врсте гласина које чујемо и поновим једну јасну ствар: Неће бити примирја без ослобађања наших талаца“, написао је Нетанијаху на Иксу.
Поједини светски медији раније су објавили да ће ускоро бити постигнут договор о ослобађању 10-15 талаца у замену за вишедневну паузу у борбама.
19:11 08.11.2023
Пекаре на северу Појаса Газе обуставиле рад због недостатка залиха
Све пекаре у северном делу Појаса Газе принуђене су да обуставе рад због недостатка залиха, саопштила је Агенција УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).
У дневном извештају ОЦХА је навела да на северу Газе пекаре не раде због недостатка горива, воде и пшеничног брашна, као и због настале штете.
Током дана, многи људи који су очајнички тражили храну, упали су у последње три пекаре са преосталим залихама пшеничног брашна и однели из њих око 38 метричких тона брашна.
У јужној Гази је од 7. октобра уништено 11 пекара, а једини оперативни млин у Гази је у застоју због недостатка струје и горива, преносе светски медији.
Када је хлеб доступан, људи чекају по више сати у редовима и тада су изложени потенцијалним израелским ваздушним нападима, наводи се у саопштењу ОЦХА.
19:05 08.11.2023
18:41 08.11.2023
Израелска војска саопштила је да је у северном делу Појаса Газе уништила тунел Хамаса који се, како тврди, налазио у близини школе Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама.
18:25 08.11.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се на северу Израела.
17:56 08.11.2023
Најмање 10 особа је погинуло, а 45 повређено након што су израелске снаге бомбардовале кућу у северном делу Појаса Газе.
17:35 08.11.2023
Израелски министар Бени Ганц изјавио је да Израел није одредио временско ограничење за копнену операцију у Појасу Газе.
„По питању дужине трајања операције — нема ограничења“, рекао је Ганц новинарима у Тел Авиву.
17:32 08.11.2023
17:05 08.11.2023
17:01 08.11.2023
Хамас: Вашингтон да престане да гаји илузије о томе ко ће владати Појасом Газе
Хамас је поручио Вашингтону да престане да гаји илузије о томе ко ће управљати Појасом Газе по окончању рата са Израелом.
„Америчком председнику Бајдену и његовој администрацији поручујемо — престаните да гајите илузије о томе ко ће владати Газом после агресије. Отпор и наш народ ће победити, без поговора“, изјавио је представник Хамаса Осама Хамдан на конференцији за новинаре у Бејруту.
Хамдан је рекао да Сједињене Државе не би требало да „губе време на израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа и његову поражену војску“.
Претходно је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да САД неће дозволити сценарио према којем би Хамас владао Појасом Газе након окончања израелско-палестинског сукоба.
16:29 08.11.2023
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су откриле и уништиле око 130 тунелских отвора у Појасу Газе откако је почела копнена операција прошлог месеца.
Наводи се и да су пешадијске снаге освојиле Хамасов камп за обуку на северу Појаса Газе и да је у кампу пронађено оружје.
У оквиру кампа пронађено је и неколико улаза у тунеле, који су уништени.
16:25 08.11.2023
Блинкен: САД неће дозволити сценарио по којем би Хамас владао Појасом Газе
Сједињене Америчке Државе неће дозволити сценарио према којем би Хамас владао Појасом Газе након окончања израелско-палестинског сукоба, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен у интервјуу за јапанску телевизију NHK.
„Сматрамо да постоје неки основни принципи који свима треба да буду јасни. Не смемо да дозволимо да Хамас влада Газом јер би се једноставно поновио 7. октобар“, рекао је Блинкен.
Блинкен је раније данас, после састанка Г7 у Токију, изјавио да се Сједињене Државе залажу да Газа буде под управом Палестинаца и да се уједини са Западном обалом под палестинском управом.
Према његовим речима, Газом у будућности не могу да руководе ни Хамас ни Израел већ да је потребан прелазни период.
16:13 08.11.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала