- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Недостатак радне снаге и висока цена рада кључни изазови за компаније

© Pexels/Photo by CoWomenЗапослени у компанији
Запослени у компанији - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Недостатак радне снаге и висока цена рада су кључни изазови за компаније, а пораст цене рада утиче на пресељење производње појединих индустрија из Западне и Јужне Европе у друге регије у којима су трошкови рада знатно нижи.
Раст цене рада у просеку за 7,5 процената, предвиђа истраживање консултантске куће „Хорват“, спроведено у компанијама из 19 земаља и 13 различитих индустрија, од којих већина остварује годишњи приход од милијарду евра или више и запошљава више од 1.000 људи.
„Компаније ће се све више суочавати с недостатком квалификоване радне снаге, што је резултат имплементације нових технолошких решења у пословне процесе, с једне, и одласка 'бејби бумер' генерације с тржишта рада, с друге стране“, објаснила је Марија Болдор из консултантске куће „Хорват“.
С обзиром на високу цену рада, напоменула је она, истраживање је показало да трећина компанија која се бави производњом, због високе цене рада планира да смањи број радника у Западној и Јужној Европи, а да га повећа у регијама где је цена рада нижа, пренео је Танјуг.
„Такође, послодавци су као водеће теме навели и увођење нових модела сарадње унутар пословних процеса, флексибилност рада и учење нових вештина“, закључила је Болдорова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала