- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новакова организација упалила аларм због катастрофалног третмана тенисерки: „Хоћемо извештај“

© AFP 2023 / RYAN LIMНовак Ђоковић и Арина Сабаленка
Новак Ђоковић и Арина Сабаленка - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Завршни мастерс за тенисерке у Канкуну остао је у сенци лоше организација због које су даме које су у самом врху белог спорта испаштале неколико дана. После завршетка остало је питање шта даље и док ВТА ћути, глас је подигла ПТПА, организација коју је основао Новак Ђоковић.
Терени који су били завршени само дан пре почетка турнира, непрестана киша, музика током поена, са свим тим проблемима морало је да се суочи осам најбољих тенисерки ове сезоне у Канкуну где је требало да играју елитни завршни мастерс који је на крају био све само не елитни.
Турнир је освојила Ига Швјонтек, после победе над Џесиком Пегулом у финалу, а када је прошло неколико дана и када су се утисци претежно лоши слегли огласила се организација ПТПА иза које стоји Новак Ђоковић.
„Недавно окончан Завршни ВТА турнир не само да је разочарао играчице и навијаче, већ је бацио сенку на тенис као спорт, али и женски спорт генерално. Прошле седмице ПТПА је била решена да остане тиха из поштовања према тенисеркама које су уложиле годину дана напора да би тамо дошле, а локални организатори су на нефер начин били заробљени у непознатој ситуацији. Сада, када је тај догађај иза нас, овим путем позивамо ВТА да наручи независни извештај, сачињен од неке треће стране, који би се позабавио бројним, великим ломовима који су се десили током претходних месеци. Тако се и граде трајна решења: морамо да изађемо из удобности од света одвојене тениске хијерархије и да активно тражимо спољне експертизе како бисмо се побринули да се ове грешке не настављају. Чекаћемо десет дана на одговор ВТА да нам се придружи у овој кључној ствари за бољитак женског тениса“, пише у саопштењу ПТПА.
Стив Сајмон, председник ВТА, два пута је одбио да уради интервју током турнира,а потом се огласила легендарна Мартина Навратилова која је тражила да се руководство те организације смени.
„Можда је време за ново руководство. Али за мене лично, ово је женско удружење, тако је од почетка, а на челу тога смо имали само три жене. Мислим да је време. Надајмо се, када добијемо новог вођу, да ће то бити жена. Има доста њих који су квалификовани за посао. Стиву ће бити тешко да остане на послу. Све указује на другу страну“, поручила је Навратилова.
Указала је прослављена тенисерка на проблеме са којима су се тенисерке суочиле у мексичком летовалишту.
„Дошло је до низа лоших одлука. На крају крајева, Стив Сајмон је директор већ девет година и ево нас… да дођемо у Канкун у кишној сезони? Не можете се надати да неће падати киша турниру. Била је то само једна од гомиле одлуке“, истакла је Навратилова.
До ситуације да се завршни турнир одржи у Канкуну дошло је после ракида десетогодишњег уговора ВТА и организаторима у Кини где се раније играо мастерс. Турнир је како уговор налаже у Шенжену требало да се игра од 2019. до 2029. године, међутим ВТА је раскинуо ту сарадњу због нестанка тенисерке Шуаи Пенг.
Следеће године турнир би требало да се премести у Саудијску Арабију, али званичан календар још увек није објављен. Оно што је познато јесте да би поновни одлазак у Канкун вероватно би немогућ јер ниједна тенисерка не би прихватила услове које су имале овог пута.
Тенисерке из врха су се ујединиле и писале су писмо у ВТА у коме је чак наведено да траже веће поштовање према ПТПА организацији која се очигледно бори за њихова права.
Једна од гласнијих тенисерка била је Арина Сабаленка која је од почетка турнира указивала на проблеме.
„Ово није ниво организације коју очекујемо за финале. Искрено, на овом терену се често не осећам сигурно док се крећем, одскок лопте уопште није равномеран, а све до суботе нисмо добили прилику за тренинг на овом терену. Кад је толико тога у игри и кад су улози овако велики, то је за мене неприхватљиво“, само је једна од изјави Белорускиње.
Одлука да се тенис игра у Канкуну у току кишне сезоне заиста делује невероватно, али киша није била једини проблем. Терени су били ужасни, одскок лоптице катастрофалан, па тако када тенисерка удари лоптицу ни сама не може да наслути како ће и где пасти на терену.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
СПОРТ
Влаховић и Костић научили саиграче – Новак осваја титулу!
Новак Ђоковић и Дејвис куп репрезентација Србије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2023
СПОРТ
Време је – и Новак једва чека: „Част је играти за Србију“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала