- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија и Казахстан прошириће сарадњу у космичкој области

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Казахстана, Владимир Путин и Касим-Жомарт Токајев
Председници Русије и Казахстана, Владимир Путин и Касим-Жомарт Токајев - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Москва и Астана настављају сарадњу у свемирској индустрији која би у будућности могла бити проширена, изјавио је председник Русије Владимир Путин након руско-казахстанских преговора.
„Важно је да смо наше казахстанске колеге и ми успели да сачувамо и повећамо блиску сарадњу у области космичких истраживања“, рекао је шеф руске државе и напоменуо да земље настављају да заједнички управљају космодромом „Бајконур“.
„Желели бисмо да пређемо на проширење сарадње“, додао је Путин и објаснио да мисли и на сарадњу у производњи свемирске технологије.
Руски лидер је навео и да је током посете Казахстану разговарао о сарадњи у војној области са лидером ове земље Касимом-Жомар Токајевом.
„Разговарали смо и о јачању војне и војно-техничке сарадње. Ми смо чланице ОДКБ-а, Русија пружа велику помоћ Казахстану у обучавању војника, стручњака на универзитетима Министарства одбране и другим безбедносним агенцијама“, рекао је Путин.
Путин је додао да је Русија спремна на сарадњу са Казахстаном када су у питању испоруке угља.
„Развија се билатерална сарадња у енергетском сектору. Наша земља увози казахстански угаљ, врши узајамне испоруке електричне енергије и транзит угља – такође смо разговарали о томе, овде постоје питања која захтевају одређену координацију и разјашњење цифара“, истакао је он.
Путин је додао и да Москва придаје велики значај сарадњи са Астаном у области саобраћаја и логистике.
„Обим железничког теретног и путничког саобраћаја стално расте, а развој међународног коридора север-југ отвара велике перспективе“, оценио је Путин.
Преговори са председником Казахстана били су веома пословни и продуктивни, рекао је Путин након састанка и додао да су постављени амбициозни циљеви за јачање стратешког партнерства.
„Детаљно смо разговарали о читавом низу билатералних веза, слушали извештаје шефова министарстава, ресора и великих компанија о кључним областима руско-казахстанске сарадње“, рекао је Путин после састанка.
Према његовим речима, важно је да низ докумената који су данас усвојени постављају „заиста амбициозне циљеве за јачање свеобухватног стратешког партнерства“ између Русије и Казахстана. Томе ће допринети и закључени међудржавни и међуресорни споразуми који покривају различите области сарадње.

Токајев: Наставља се сарадња Астане са Москвом

Са своје стране, председник Казахстана потврдио је посвећеност Астане даљем продубљивању сарадње са Москвом.
„Желим да потврдим приврженост Казахстана стратешком курсу ка даљем продубљивању вишеструке сарадње са Русијом“, рекао је Токајев.
Председник Казахстана сматра и да је важно радити на унапређењу заједничких пројеката о нафти и гасу са Русијом.
„Разговарали смо о сарадњи у области енергетике, као и току реализације великих пројеката који се тичу нафте и гаса. Од важности је и даљи развој пројекта о испорукама руског гаса у јужним правцима, као и повећање капацитета транзита руске нафте у Кину преко Казахстана“, рекао је Токајев након разговора са руским председником Владимиром Путином.
Руски председник посетио је у четвртак Казахстан. Председник Казахстана Касим Жомарт-Токајев приредио му је свечани дочек у својој резиденцији у Астани. Лидери су одржали састанак у четири ока, а затим и у проширеном формату. Такође су се обратили и на Форуму међурегионалне сарадње две земље.
Председници Русије и Казахстана, Владимир Путин и Касим-Жомарт Токајев - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Путин и Токајев потписали заједничку изјаву; Русија и Казахстан граде три термоелектране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала