- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Различити приступи Русије и САД у поштовању процедуре повлачења из Споразума о оружаним снагама

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
У ситуацији око поштовања процедуре за повлачење из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи постоји суштинска разлика у приступима Русије и Сједињених Америчких Држава – САД се не придржавају међународног права, руководећи се сопственим правилима, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Тренутна ситуација око овог Споразума јасно показује принципијелне разлике између два приступа: руског, који је заснован на међународном праву, и западног, који се заснива на одређеним правилима која су измишљена, која се мењају и укидају вољом њихових аутора“, рекла је Захарова на конференцији за медије.
Према њеним речима, САД се неће придржавати ни услова обустављања учешћа у Споразуму предвиђених међународним правом, односно „потребе за слањем обавештења и поштовања неопходног периода од овог корака до суспензије, ни процедуре коју је наша земља поштовала 2007. године“, додала је она, напоменувши да је руска страна испоштовала све процедуралне услове приликом повлачења из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.
Министарство спољних послова Русије саопштило је у понедељак да је завршена процедура повлачења Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи и да за Москву документ више не постоји.
Након тога су Сједињене Америчке Државе објавиле ће суспендовати испуњавање обавеза у оквиру Споразума од 7. децембра.
Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписали су 19. новембра 1990. у Паризу опуномоћени представници 16 држава-чланица НАТО-а и шест држава-чланица Варшавског пакта, а ступио је на снагу 9. новембра 1992. године. У њему нису учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. године – ОЕБС), а сам Споразум био је затворен. Њиме није било предвиђено приступање држава које тада нису биле чланице НАТО-а и Варшавског пакта.
Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ и не почну да га испуњавају.
У емисији „Мој поглед на Русију“ погледајте какву визију о новом светском поретку има Владимир Путин, а какву Џозеф Бајден:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала