- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Слика Паје Јовановића откупљена на аукцији у Лондону и биће враћена у Музеј града Београда /фото/

© Фото : Спутњику уступио Музеј града БеоградаСалон Музеја града Београда
Салон Музеја града Београда - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Јелена Медаковић, директор Музеја града Београда, потврдила је за Спутњик да је чувена слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ плаћена 240 хиљада фунти.
Музеј града Београда је слику купио на аукцији у„Сотбију“ у Лондону и она ће бити враћена у музеј.
Ово је, иначе, први пут да држава Србија учествује на светској аукцији куће „Сотби“ и успела је да купи „Одмор башибозука“, која се налазила у оквиру „Сотбијеве“ колекције оријенталне уметности и декоративних предмета и намештаја из 18. века.
„Музеј града Београда, у оквиру кога је Легат Паје Јовановића од данас у својој колекцији има и веома вредну слику из његове оријенталистичке фазе“, речено је у Музеју града Београда уз захвалницу приватним колекционарима који су се одрекли учешћа у аукцији у користи државе Србије.
Још се не зна када ће слика бити изложена у Београду.
Уље на платну Одмор башибозука, димензија 68 са 60,5 центиметара (са рамом), претходни власник купио је на аукцији у „Кристију“ 1994. године.
У опису слике на сајту „Сотбија“ наводи се да башибозуци нису били део регуларне османске војске и да су регрутовани на територији данашње Србије и Албаније. Због огромног пространства које су контролисали и оптерећења које је оно представљало на феудални систем Отоманског царства, централне власти у Цариграду морале су да се ослањају на нерегуларне трупе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала