- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Супротставићемо се“: САД забринуте због војне сарадње Русије и Северне Кореје

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун на космодрому "Восточни"
Председник Русије Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун на космодрому Восточни - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен током посете Јужној Кореји изјавио је да су Вашингтон и Сеул дубоко забринути због војне сарадње Русије и Северне Кореје, додавши да ће се „супротставити“ наводним покушајима Москве да набави оружје од Пјонгјанга.
Блинкен је на прес конференцији на крају разговора са министром спољних послова Јужне Кореје Пак Чином изјавио да је за САД и Јужна Кореју дубоко узнемирујући проблем наводна могућност да Русија и друге светске земље добијају севернокорејско оружје.
Видимо да Северна Кореја испоручује наоружање Русији. Али, такође видимо да Русија испоручује технологије и пружа подршку Северној Кореји за њене војне програме, истакао је амерички званичник.
Он је додао да ће се САД и Јужна Кореја супротстављати таквим поступцима, укључујући у оквиру Савета безбедности Уједињених нација.
Према његовим речима, САД помно и пажљиво прате ту подршку коју Русија, наводно, можда упућује Северној Кореји.
Блинкен је допутовао у Јужну Кореју у среду касно увече након учешћа на састанку министара спољних послова Г7 у Токију.
У Кремљу су раније изјављивали да не желе да коментаришу тврдње о наводним испорукама оружја из Северне Кореје у Русију, као и да су такве објаве неосноване; Северна Кореја је сусед Русије и Москва ће наставити сарадњу са Пјонгјангом у свим областима.
Северна Кореја је такође више пута демантовала писање западних медија и званичника о наводним испорукама оружја Русији. Портпарол севернокорејског Министарства спољних послова је изјавио да Пјонгјанг никада није склапао послове о продаји оружја са Москвом и да су сва писања медија о томе апсурдне гласине.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ погледајте какву визију о новом светском поретку има Владимир Путин, а какву Џозеф Бајден:
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
РУСИЈА
Кремљ: Нису потписани никакви војни споразуми са Северном Корејом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала