- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Удари Израела на Либан - Sputnik Србија

УЖИВО Израелске снаге бомбардовале положаје Хезболаха у Либану, гађани и положаји сиријске војске

Пратите нас
Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 33. дан. Израелски ловци гађали су положаје сиријске војске у провинцијама Дамас и Сувајда, а бомбардовани су и положаји Хезболаха на југу Либана.
Након што је Бела кућа објавила да је Израел пристао на свакодневну „четворочасовну хуманитарну паузу“ у северном појасу Газе, кабинет премијера Бенјамина Нетанијахуа саопштио је да се борбе настављају и да неће бити прекида ватре без ослобађања талаца које држи Хамас.
Амерички медији јавили су да су у току преговори о тродневном прекиду ватре у Појасу Газе. Споразум би омогућио улазак више хуманитарне помоћи и ограничене количине горива у Појас Газе. Посредници споразума су Катар, Египат и САД.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 09.11.2023
Израелске ваздухопловне снаге извеле су нападе на инфраструктуру Хезболаха у Либану, као одговор на ракетне нападе на север Израела, саопштила је војска.
22:14 09.11.2023
Јеменски побуњеници покрета „Ансар Алах“ (Хути) преузели су одговорност за нови ракетни напад на град Еилат на југу Израела, саопштио је представник оружаних снага покрета, бригадни генерал Јахја Сарија на телевизији „Ел Масира“ која је под њиховом контролом.
„Наше Оружане снаге испалиле су салву балистичких ракета на различите осетљиве израелске циљеве јужно од окупираних (палестинских) територија, између осталог и на војне објекте у подручју Ум ел Рашраш (Еилат)“, рекао је Сарија, истакавши да су назначени циљеви погођени.
Он је поручио да ће наставити са војним акцијама у знак подршке „угњетаваном палестинском народу све док се израелска агресија у Гази не оконча“.
21:52 09.11.2023
Израелска војска је спремна, уколико буде потребно, да делује са обе стране границе са Либаном, поручио је израелски министар Бени Ганц.
„Одлучни смо у томе да бранимо нашу северну границу са обе стране, ако буде требало. Ни сада, ни у будућности нећемо дозволити Хезболаху да прети нашим насељима, и уколико лидер Хезболаха Хасан Насрала буде направио грешку, последице ће сносити и Хезболах и Либан“, рекао је Ганц.
21:50 09.11.2023
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је са иранским колегом Ебрахимом Раисијем о хуманитарној кризи која је резултат израелских напада на Појас Газе, као и о низу билатералних и регионалних тема.
Ердоган и Раиси су се састали на маргинама 16. самита лидера земаља Организације за економску сарадњу у Ташкенту, главном граду Узбекистана, саопштило је турско Председништво.
Додаје се да је Ердоган рекао да Организација исламске сарадње треба да уложити напоре да се дође до праведног решења на предстојећем ванредном самиту.
Истичући да је Анкара спремна да то питање реши преузимањем одговорности као државе гаранта, Ердоган је рекао да „исламски свет треба да заузме заједнички став и појача притисак на Израел“.
21:32 09.11.2023
Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) тражи 481 милијарду долара за Појас Газе као одговор на, како је истакла, невиђено пустошење те области и све веће потребе људи на Западној обали.
„Месец дана након тешке опсаде и бруталног рата, хуманитарне потребе у Појасу Газе су велике и расту из часа у час“, указао је директор UNRWA Филип Лазарини.
Агенција је додала да би новац био искоришћен да се обезбеди основна помоћ у виду хране, воде, склоништа за 1,6 милиона људи у Гази, као и да се обезбеди основна медицинска помоћ за људе на Западној обали.
21:18 09.11.2023
Израелски Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Израелски ловци гађали положаје сиријске војске
21:18 09.11.2023
Израелска војска, у одговору на наводе Беле куће да ће Израел спроводити дневне, четворочасовне хуманитарне паузе широм северне Газе, саопштила је да планира да спроводи само „тактичке паузе за хуманитарну помоћ, које су временски и територијално ограничене“.
Потпуковник Ричард Хехт изјавио је новинарима да су планиране паузе наставак израелске политике отварања хуманитарног коридора.
20:45 09.11.2023
Са скупа у Пријепољу упућен позив на прекид сукоба у Гази
Неколико хиљада Пријепољаца, Срба и Бошњака, шетњом за мир позвало је на прекид сукоба у Гази и пружило подршку народу Палестине.
Са платоа испред Дома културе они су прошетали Улицом Нијазије Мусабеговића, затим поред зграде општине и поште, а скуп су завршили на месту окупљања.
„Идеја скупа јесте да пошаљемо мали знак пажње људима у Палестини који свакодневно невини страдају, поготово деца. Ово је нешто наше мало, а њима може да значи пуно. Можда ова наша капљица окупљања буде преломна и Европи и свету да се стане са тим терором барем над децом”, казао је Самед Јусовић испред организатора шетње, пренео је Танјуг.
20:31 09.11.2023
Израелски систем противваздушне одбране „Стрела“ пресрео је ракету „земља-земља“ испаљену ка Еилату, саопштио је портпарол израелске војске Данијел Хагари.
Пројектил је, како је додао, пресретнут изнад Црвеног мора.
20:21 09.11.2023
Војно крило Хамаса, Бригаде ел Касам, саопштило је да је један од талаца, израелски војник, погинуо, док је други рањен у израелском бомбардовању Појаса Газе.
20:11 09.11.2023
Једина болница са породилиштем у северној Гази најавила је скоро затварање због несташице горива, а кључна одељења болнице „Кудс“ затворена су јуче из истих разлога, наводи се у извештају Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова.
19:00 09.11.2023
Начелник генералштаба Израелских одбрамбених снага Херци Халеви, и директор безбедносне агенције Шин Бет, Ронен Бар, обишли су копнене снаге у Појасу Газе како би проценили ситуацију, саопштила је војска.
„Наставите да напредујете, темељно и појачајте темпо. Ми смо уз вас“, рекао је Халеви.
18:56 09.11.2023
Представљен план поморског коридора за допремање помоћи Појасу Газе
Председник Кипра Никос Христодулидес изнео је предлог за отварање поморског коридора како би се помогло у испоруци помоћи што већег обима Појасу Газе.
Христодулидес је план представио хуманитарној конференцији у Паризу, према којем би помоћ била допремана морским путем у Газу са тог медитеранског острва, удаљеног око 370 километара.
Председник Кипра је навео да би оперативни центар требало да буде смештен у граду Ларнаки на југу Кипра, где се налазе лука и аеродром и где је већ успостављен координациони центар у којем учествују 33 земље.
Капацитет луке би био 200.000 тона хуманитарне помоћи, што би омогућило трансфер од 2.000 тона помоћи по броду.
„Хуманитарна помоћ стизала би на Кипар и била препакивана на бродове, а свакодневно би их проверавао заједнички комитет који би укључивао и Израел“, рекао је Христодулидес.
Након утовара, конвоје би пратили ратни бродови до области на обали Газе.
18:47 09.11.2023
Бајден: Нема шансе за трајнији прекид ватре у Појасу Газе
Амерички председник Џозеф Бајден сматра да не постоје шансе за трајнији прекид ватре у Гази.
На питање новинара какве су шансе да се то догоди, Бајден је одговорио:
„Никакве, нема шансе“.
Бајден је навео да је од израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа тражио да пристане на хуманитарну паузу у борбама у Гази која би трајала дуже од три дана.
Упитан да ли је фрустриран Нетанијахуом, који тек треба да одговори на позиве, Бајден је рекао:
„Траје мало дуже него што сам очекивао“.
18:47 09.11.2023
Израел није добио значајну понуду Хамаса у вези са споразумом о ослобађању талаца које држи у Појасу Газе, изјавио је председник Израела Исак Херцог, одбацујући извештаје да би договор могао бити близу.
„Не постоји прави предлог са Хамасове стране који би био одржив по овом питању. Иако постоји много људи који су трећа лица која шаљу оптимистичне поруке о томе, ја директно кажем: према мојим сазнањима, до сада нема стварних значајних информација које показују било какву стварну понуду“, рекао је Херцог за Ен-Би-Си.
18:27 09.11.2023
Израелска војска гађала је дечју болницу „Наср“ у Гази артиљеријским гранатама, наневши озбиљну материјалну штету том објекту.
У израелском нападу нису забележене људске жртве, преноси агенција WАФА.
Раније ове недеље, Министарство здравља саопштило је да је 18 од 35 болница широм Газе престало са радом, док је 71 одсто установа примарне здравствене заштите затворено због несташице горива или израелског бомбардовања.
Министарство је навело да су лекари и даље принуђени да обављају операције без анестезије, укључујући рањене особе и жене које рађају царским резом.
18:24 09.11.2023
Кабинет Нетанијахуа: Борбе се настављају, нема прекида ватре без ослобађања талаца
Након што је Бела кућа објавила да је Израел пристао на свакодневну „четворочасовну хуманитарну паузу“ у северном појасу Газе, кабинет премијера Бенјамина Нетанијахуа саопштио је да се борбе настављају и да неће бити прекида ватре без ослобађања талаца које држи Хамас.
„Израел дозвољава безбедне транзитне коридоре од севера појаса Газе ка југу. Само у среду око 50.000 Палестинаца користило је овај коридор да се упути према југу“, наводи се у саопштењу и још једном позива цивилно становништво у Гази да се евакуише на југ.
18:23 09.11.2023
17:31 09.11.2023
Око 300 малолетних Руса чека евакуацију из Појаса Газе, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
„На списковима за евакуацију из Газе има много деце. Реч је о отприлике 300 малолетних држављана Русије“, навела је Захарова на Телеграму.
17:24 09.11.2023
Сукоби Израела и Хамаса у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Претња геноцидом? Москва осуђује изјаву израелског министра о нуклеарном оружју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала