- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден би да уништи и „Арктик ЛНГ 2“

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаИзградња фабрике за производњу течног гаса на Јамалу
Изградња фабрике за производњу течног гаса на Јамалу - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Претње Вашингтона да ће угасити руски мегапројекат „Арктик ЛНГ 2“ говори о жељи САД да потисну Русију са тржишта гаса, оцењују експерти, док Кремљ сматра да на то треба гледати кроз призму речи америчког председника Џоа Бајдена који је својевремено рекао да ће САД уништити гасоводе „Северни ток“. После неког времена они су дигнути у ваздух.
Москва истиче да светска јавност треба да обрати пажњу на изјаве САД о уништавању руског мегапројекта „Арктик ЛНГ 2“, с обзиром на преседан који се догодио са „Северним током“, јер се поново ради о насртању на веома важан енергетски пројекат.
Међутим, стручњаци оцењују да су мале шансе да ће Вашингтон моћи да заустави овај пројекат, јер су за њега заинтересовани многи учесници са светског тржишта, а посебно Кина.
Александар Фролов, заменик генералног директора руског Института за националну енергетику, сматра да америчке претње треба сагледати у контексту америчке предизборне кампање.
На питање зашто САД показују агресију према овом руском пројекту и чиме он угрожава Америку Фролов каже:

„Овај пројекат апсолутно није опасан за Сједињене Државе. Бесмислено је, по мом мишљењу, озбиљно схватати изјаве људи блиских Бајденовој администрацији. Могуће да се овде једноставно ради о потреби да се америчкој јавности покаже колико је Бајден ‘сјајан’, као и политика коју он води, с обзиром на скоро одржавање избора. Дакле, пројекат 'Арктик ЛНГ' за САД није никаква претња“, каже Фролов.

Помоћник америчког државног секретара за енергетику Џефри Пајат је признао да САД имају за циљ да угасе тај руски пројекат и тако смање приходе Русије од извоза нафте и гаса.
Фролов каже да су такве изјаве америчких званичника потребне како би се демонстрирала способност актуелног шефа Беле куће да остварује своје циљеве.
„Без тога би америчка јавност би могла да стекне утисак да су САД устукнуле и да председник Бајден више не може да врши даљи притисак на Русију, што значи да уследила капитулација. У њиховом информационом простору хистерија око Русије је толико раздувана да би се њен прекид доживео као да су Бајден и САД лузери, губитници. Ни у ком случају председник Бајден није лузер, он је победник и то се мора на сваки начин истицати“, каже Фролов.
© AP Photo / J. David AkeСАД имају за циљ да обуставе руски пројекат „Арктик СПГ 2“ и смање приходе Русије од извоза нафте и гаса, изјавио је помоћник америчког државног секретара за енергетику Џефри Пајат
Америчке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
САД имају за циљ да обуставе руски пројекат „Арктик СПГ 2“ и смање приходе Русије од извоза нафте и гаса, изјавио је помоћник америчког државног секретара за енергетику Џефри Пајат

Европа страда због америчке политике

Руски експерти напомињу да Русија тренутно нема приходе од пројеката „Арктик ЛНГ 2“, с обзиром да још није пуштен у рад.
Прва линија биће пуштена до краја године, а друга и трећа - 2024., односно 2026. године.
Мегапројекат „Арктик СПГ 2“предвиђа изградњу три технолошке линије за производњу течног природног гаса, капацитета 19,8 милиона тона годишње, а користиће богато налазиште гаса Утренеје, на полуострву Гидан, на Јамалу.
Пројекат je процењен на 21 милијарду долара и сматра се једним од кључних пројеката експлоатације који Русија предвиђа за Северни морски пут, који повезује Азију и Европу.
Међутим, САД су прошле недеље увеле нове санкције против „Арктика ЛНГ 2“, a директор руске компаније за производњу природног гаса „Новатек, која реализује пројекат, рекао је да је тај потез „оцена професионализма“ оних који раде на њему.
Фролов подсећа да је „Арктик ЛНГ 2“ међународни пројекат, а да главни удео у њему има „Новатек“.
Руски стручњаци истичу да су мале шансе да ће Вашингтон зауставити тај пројекат санкцијама, јер он ни на који начин не зависи од западног финансирања. Друго, „Новатек“ је, због ранијих санкција, развио сопствену технологију за производњу ЛНГ „Арктик микс“, која омогућава да се минимализују ризици од технолошких ограничења.
Експерти сматрају да су санкције и изјаве америчких званичника отворено признање Сједињених Држава о нелојалној конкуренцији и још један покушај притиска на Русију и руске компаније.
Након што је одустала од руског гаса Европа је постала главно тржиште за амерички ЛНГ, који је знатно скупљи од руског. Пајат је обелоданио да је прошле године, 70 одсто америчког извоза течног природног гаса отишло у европске земље, док руски експерти истичу да је прелазак на скупе америчке енергенте смањио конкурентност европске привреде и због тога страда европска индустрија.
Европске земље су одустале од руског гаса, надајући се да ће на тај начин нанети штету Русији, али то се није догодило – Москва се преорјентисала на азијско тржиште.
Погон за производњу течног природног гаса Јамал СПГ  - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
РУСИЈА
Макрон забранио француским банкама да улажу у руски мегапројекат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала