- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бин Салман, афрички и арапски лидери позвали на крај рата у Гази

© AP Photo / Ricardo MazalanМухамед бин Салман
Мухамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Престолонаследник Саудијске Арабије и де факто лидер те земље Мохамед бин Салман позвао је данас на прекид рата у Гази, што је порука која се налази и у заједничкој декларацији афричких лидера који су присуствовали самиту у Ријаду.
„Осуђујемо оно са чим се Појас Газе суочава, од војних напада, гађања цивила, до кршења међународног права под нападима израелских окупационих власти. Наглашавамо потребу да се заустави овај рат, као и присилно расељавање Палестинаца“, рекао је бин Салман током афричко-саудијског самита, преноси Ројтерс.
Лидери који су присуствовали афричко-саудијском самиту навели су у заједничкој декларацији да је потребно зауставити војне операције на окупираним палестинским територијама и да цивили морају бити заштићени, пренела је државна Саудијска новинска агенција (СПА).
Међу лидерима који су присуствовали самиту били су председници Нигерије, Кеније, Замбије, Џибутија и Мауританије, премијери Етиопије и Нигера и министар спољних послова Египта.
Лидери су „нагласили потребу да се оконча прави узрок сукоба који представља израелска окупација“, позивајући на интензивне напоре за окончање израелско-палестинског сукоба заснованог на решењу две државе „како би палестинском народу било гарантовано право да успостави своје независне државе на границама из 1967. године, са источним Јерусалимом као главним градом“, наводи СПА.
Поред тога, у декларацији се наводи да међународна заједница мора играти важну улогу у вршењу притиска на Израел да „заустави израелске нападе и присилно расељавање Палестинаца из појаса Газе“, што је назвала „флагрантним кршењем међународног хуманитарног права и међународних закона“.
Израелски ваздушни удари погодили су у раније данас три болнице и школу у Гази, при чему је погинуло најмање 27 људи, док се копнена битка води у близини друге болнице, рекли су палестински званичници, док су се израелске снаге бориле против Хамаса у средишту енклаве.
Палестинци рањени у бомбардовању у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Израел тврди да је заузео главна упоришта Хамаса, обустављене евакауције у Египат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала