- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Циљ Русије је јачање стратешког партнерства у БРИКС-у

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Русија је у оквиру председавања БРИКС-у усмерена на свестрано јачање стратешког партнерства, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Сви смо сведоци тектонских промена на међународној сцени. Пред нашим очима се формира праведнији, вишеполарни светски поредак. Његова одлика је тежња све већег броја земаља Глобалној Југа и Истока да ојачају свој суверенитет и аутентичност, да воде независну спољну политику, да се ослањају на кључне националне интересе. Природна последица тих тежњи је снажни пораст интересовања за БРИКС“, рекао је Лавров у видео-обраћању учесницима Петог међународног форума општина земаља БРИКС плус.
Лавров је навео да је резултат веће заинтересованости за сарадњу с БРИКС-ом историјска одлука о пријему шест нових чланица од 1. јануара 2024. године.
„Следеће године БРИКС-у председава Руска Федерација. Усмерени смо на продуктиван, енергичан рад на јачању стратешког партнерства у свим правцима“, рекао је Лавров.
Чланице БРИКС-а су Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република. На самиту у Јоханесбургу у августу објављена је одлука да пуноправне чланице организације од 1. јануара наредне године буду и Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала