- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Савет Европе деградира и претвара се у инструмент Запада

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Москва констатује да Савет Европе, најстарија европска организација, деградира и да се дефинитивно претвара у инструмент Запада, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Напомиње се да је 10. новембра под председавањем руског министра спољних послова Сергеја Лаврова одржана 25. седница Међуресорне комисије Русије за послове Савета Европе. Како се наводи, том приликом су „анализирани и оцењени главни правци рада Савета Европе“ након повлачења Русије из организације у марту 2022. године.

„Констатован је наставак деградације те најстарије организације, чији је првобитни циљ било јачање јединства европских народа, те да се дефинитивно претвара у западни инструмент за наметање озлоглашеног 'поретка, заснованог на правилима'“, истиче руска страна.

Такође је размотрена ситуација са даљим учешћем Русије у конвенцијама Савета Европе, које су отворене за државе које нису чланице те организације“.
Није прецизирано о којим конкретно конвенцијама се ради, али се истиче да су „договорени параметри даље сарадње ресора у циљу обезбеђивања националних интереса Русије“.
Подсећамо, Москва се повукла из Савета Европе у марту 2022. године јер „државе НАТО и Европске уније континуирано претварају организацију у средство антируске политике, одбијајући равноправан дијалог и све принципе на којима је структура саздана“.
Руска авијација у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
РУСИЈА
Русија неће обавештавати генералног секретара Савета Европе о увођењу ратног стања у земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала