- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Након корупционашког скандала и оставке премијера расписани ванредни избори у Португалији

© AFP 2023 / PATRICIA DE MELO MOREIRAВлада Португалије
Влада Португалије - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
У Португалији ће 10. марта бити одржани ванредни парламентарни избори, најавио је председник те земље Марсело Ребело Де Соуза након оставке премијера усред истраге о корупцији.
Португалски председник објаснио је да одлуку о расписивању ванредних избора није желео да одлаже за неки још тежи тренутак.
„Донео сам одлуку из више разлога, пре свега због тога је што је последња влада била несигурна, није имала политички легитимитет и лично на основу последњег гласања у 2022. години. Нисам желео да дозволим да се одлаже распуштање парламента и сазивање превремених избора за неки још тежи тренутак, када би ситуација била више критична, а резултат избора више непредвидив“, навео је Де Соуза.
Како је најавио, парламент ће бити распуштен након коначног гласања о нацрту буџета за 2024. које треба да буде одржано 29. новембра.
„Добро је да постоје гаранције за економску и социјалну стабилност на основу буџета за наредну годину, што ће нам омогућити да испунимо очекивања многих Португалаца“, поручио је Де Соуза.
Португалски премијер Антонио Коста поднео је оставку током истраге пројеката рударења литијума и производње водоника, којим руководи његова влада. Истакао је да је његова савест чиста, али да се неће поново кандидовати за премијера.
Португалски премијер Антонио Коста - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2023
СВЕТ
Влада у Португалији пала због литијума, премијер под истрагом за корупцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала