- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Озбиљан проблем: Русија упозната са бројним случајевима одузимања украјинске деце у Европи

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаСтрадала деца Донбаса
Страдала деца Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Москва је упозната са десетинама случајева одузимања украјинске деце родитељима који су стигли са њима у европске земље, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

„Након неформалне седнице Савета безбедности у априлу, добијали смо апеле у вези одузимања деце родитељима који се са њима налазе углавном у Европи. Нама је познато на десетине таквих случајева. Притом, сигнали су долазили не само од Украјинаца, него и држављана других земаља, укључујући и становнике ЕУ. Све то наводи на закључак да је тај проблем веома озбиљан и распрострањен“, рекао је Небензја на на неформалној седници Савета безбедности УН о заштити украјинске деце у ЕУ.

Он је подсетио да међународни правни оквир за заштиту деце укључује Конвенцију о правима детета и Опциони протокол уз њу.
„Та документа штите права детета да не буде одвојено од своје породице, осим ако то није у његовом најбољем интересу, забрањују произвољно и незаконито мешање у његов лични и породични живот и насртање на неповредивост стана“, истакао је Небензја.
Такође је констатовао да приступ западних земаља ситуацији са украјинском децом показује њихове двоструке стандарде.
„Били бисмо захвални и на одговору на питање која је суштинска разлика између те деце (која су евакуисана у Европу) и оне коју су руске власти и хуманитарне организације евакуисале у Русију из зоне борбених дејстава. Зашто се привремено старатељство над украјинском децом у руским породицама представља као принудно усвајање, а у европским породицама као брига за најбоље интересе детета. Ово је још један пример двоструких стандарда западних земаља“, поручио је руски дипломата.
По његовим речима, од почетка специјалне војне операције, руски региони су примили више од 5 милиона становника Украјине и република Донбаса који су добровољно стигли. Од тога је више од 730.000 деце. Небензја је истакао да је велика већина те деце стигла са својим родитељима или другим рођацима. Међу њима је само 2.000 деце из сиротишта из ДНР и ЛНР, која су стигла заједно са руководиоцима и васпитачима тих установа.
Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Русија давно објавила презимена деце која су премештена на безбедно након почетка специјалне војне операције, те да родитељи и рођаци могу доћи по њих.
Седиште УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Небензја: Запад није забринут због судбине деце коју Кијев доводи из Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала