- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вучић са Макроном у Паризу: Сусрети и добри разговори на мировном форуму

© Фото : Facebook/Aleksandar VučićАлександар Вучић и Емануел Макрон у Паризу, архивска фотографија
Александар Вучић и Емануел Макрон у Паризу, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу где учествује на мировном форуму.
„Сусрети и добри разговори на мировном форуму“, написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић је у објави навео да се на мировном форуму у Паризу сусрео и са председником Владе Северне Македоније Дмитром Ковачевским, српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.
Председник Александар Вучић састао се раније са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом на маргинама Париског мировног форума.
„Добар разговор о јачању билатералних односа Србије и Белгије, као и о убрзању процеса евроинтеграција Србије, имајући у виду да та земља преузима председавање Саветом ЕУ од 1. јануара 2024. године“, објавио је председник на друштвеним мрежама.
Париски мировни форум, који ће окупити представнике међународних организација и лидере држава, међу којима је и председник Србије, почеће данас у Паризу, у палати Броњар.
Овогодишње, шесто издање, под називом „Тражење заједничког основа у свету супарништва“, посвећено је највећим изазовима данашњице и тражењу ефикасних одговора на најхитније светске изазове.
У фокусу дводневног скупа у Паризу је управљање последицама вишеструких криза на становништво, сарадња кроз сукобе, преиспитивање глобализације у поларизованом свету, катализирање климатских и еколошких решења, обезбеђивање безбеднијег и етичног дигиталног света и неговање инклузивнијих и праведнијих друштава.
Форум се отвара сесијом „Париски пакт за људе и планету“, а уводно обраћање имаће председник Француске Емануел Макрон.
Од шефова држава говориће и председник Гане Нано Акуфо-Адо, председник Сенегала Маки Сал, председник Кеније Вилијам Руто, као и председник Владе Барбадоса Миа Амор Мотли.
Међу говорницима су и генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева, председник Светске банке Аџеј Банга, председник Института за економски раст Нанд Кишоре Синг и генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Матиас Корман.
Током два дана биће одржано 80 сесија.
Осим представника међународних организација и светских лидера, присуствоваће и представници невладиних организација и фондација, компанија, верских група, стручњаци и новинари из целог света.
Париски мировни форум, чији је иницијатор Макрон, одржава се од 2018.године, са циљем да окупи све актере глобалне управе и заснован је на идеји међународне сарадње као кључног фактора за суочавање с глобалним изазовима и осигуравање трајног мира.
Форум се организује у партнерству са Међународном агенцијом за енергетику, ЕУ, Међународним монетарним фондом, Организацијом за економску сарадњу и развој, Организацијом УН за образовање, науку и културу и Програм УН за развој.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала