- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Представљен први хрватски сателит: Снимаће Хрватску три пута дневно /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Anang Santoso планета Земља
планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
Пратите нас
Први хрватски сателит CroCubeпредстављен је на Загребачком велесајму, а у фебруару би требало да буде лансиран у орбиту из Калифорније ракетом Фалкон 9 компаније Илона Маска, јавила је Хрватска радио-телевизија.
CroCube је наносателит у облику коцкице црвено-белих боја хрватске шаховнице, тежак је око 1,1 килограм и величине 10x10x10 центиметара.
Први хрватски сателит имаће две камере и два радијска одашиљача, а фотографисаће површину Земље с висине од 550 километара. Хрватску ће моћи да фотографише три пута дневно отприлике 12 минута.
Током мисије на званичној интернет страници биће омогућено праћење стање и кретање сателита. Имаће интегрисану микро СД картицу с именима и презименима донатора те фотографијама заинтересованих грађана и посебну поличицу са угравираним именима највећих спонзора.
CroCube ће на крају привући Земљина гравитација па ће у потпуности изгорети у атмосфери без крхотина.
Шеф мисије Данијела Јовић рекла је да је данашњи дан историјски тренутак за Хрватску и њену будућност у свемиру, преноси „Индекс“.
CroCube је мало више од једног сателита и када га посматрамо, не можемо да не осетимо понос и узбуђење“, рекла је она и додала да CroCube представља огроман корак напред у подручју свемирске технологије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала