Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Иза затворених прозора осам месеци годишње: Град у Србији - најзагађенији у Европи

© Фото : Спутњику уступио Тим 42У овом граду на југу Србије током грејне сезоне многи напољу носе маску
У овом граду на југу Србије током грејне сезоне многи напољу носе маску - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Пратите нас
Лесковац је по средњој годишњој вредности ПМ10 честица најзагађенији град у Србији, али и у Европи. Становницима тог места током зиме није потребно мерење, загађење је видљиво голим оком. Ипак, преузели су део посла државе, сами га мере, џепним уређајима, јер прави у граду не постоји. Апелују на надлежне да схвате да им је здравље угрожено.
Званични градски канал јавља да је ваздух у Лесковцу добар или одличан, међутим, у том граду људи већ неколико година прате назависне апликације које дају информације какав је ваздух у реалном времену и живе у складу са тим подацима.
"Лесковчани не отварају прозоре, ограничавају време које проводе напољу, не тренирају напољу, ако су спортисти. Ограничавају деци време проведено ван куће. Зими, током периода екстремног загађења, возе их у школу", прича нам Лесковчанка Ана Пецарски.
Она је активна у Удружењу "Тим 42" које годинама покушава да скрене пажњу јавности на чињеницу да загађен ваздух удише више од 150 хиљада људи.

Лесковац загађенији и од Ваљева

У Лесковцу нема мерења загађења 365 дана 24 сата дневно, али индикативна мерења концентрације суспендованих честица ПМ10, чије је резултате објавила Агенција за јавно здравље, довољна су да се укључи аларм.
© Фото : Спутњику уступио Тим 42Становници Лесковца набавили су мале уређаје са којима сами мере присуство штетних материја у ваздуху
Становници Лесковца набавили су мале уређаје са којима сами мере присуство штетних материја у ваздуху - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Становници Лесковца набавили су мале уређаје са којима сами мере присуство штетних материја у ваздуху
Оно износи 77 микрограма по метру кубном. Законом прописана гранична вредност за средњу годишњу концентрацију тих честица је 40 микрограма, дакле, оно је скоро два пута више од законом прописане границе. Али то није једини забрињавајући податак.
"Од тих 56 мерења урађених у Лесковцу прошле године, чак 65 одсто узорака је на дневном нивоу имало прекорачење средње дневне граничне вредности која износи 50 микрограма по метру кубном. Када би замислили да су та мерења била свакодневна, у Лесковцу чак 237 дана ваздух је био прекомерно загађен, скоро осам месеци", открива Дејан Лекић, чију апаликацију "xEco Vazduh" Лесковачани користе да би знали могу ли из куће.
Да би приближио колико је живот у граду на југу ризичан, он наводи пример најзагађенијег града у Србији у коме се стање непрекидно прати, Ваљева. Оно има 177 дана прекомерних дневних концентрација, 60 дана, два месеца мање од Лесковца.

Граду неопходна мерна станица

Грађани верују да би алармантни податак добијен на основу 56 мерења током прошле године пробудио надлежене, да се загађење мери константно. Овако, утисак је да за здравствене проблеме изазване загађењем нико не мари.
Да је живети у Лесковцу безбедно, управа града тврди на основу других параметара у које је Спутњик имао увид.
© Фото : Спутњику уступио Тим 42Управа града упутила је надлежном министарству крајем 2021. молбу за увођење аутоматске мерне станице
Управа града упутила је надлежном министарству крајем 2021. молбу за  увођење аутоматске мерне станице - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Управа града упутила је надлежном министарству крајем 2021. молбу за увођење аутоматске мерне станице
Како нам је речено у Одељењу за заштиту животне средине, мерења се обављају свакодневно за сумпор диоксид, азот диоксид и чађ. Укупне таложне материје и тешке метале (кадмијум, олово и цинк) одређују се на основу месечно сакупљеног узорка.
Потврђен нам је и параметар суспендоване честице (ПМ10) који се мери 56 дана, равномерно распоређених у току године, али на те податке градска управа не реагује, за разлику од Завода за јавно здравље Лесковца.
Његови стручњаци последњих неколико година указују да је граду потребна мерна станица, односно да постоје проблеми изазвани загађењем. Извештаји од 2014. године су забрињавајући.
"Стопа обољевања од свих респираторних болести у Лесковцу је два и по пута већа у грејној сезони. Прва три најчешћа оболења код Лесковчана током зиме су акутни и хронични бронхитис, хронична опструктивна болест плућа и астма, што се директно може повезати са загађењем ваздуха", каже Пецарски.
Додаје да су у дворишту Завода прошле године постављена памучна плућа, која су врло брзо поцрнела. Био је то покушај да се грађанима скрене пажња на то колико заправо ваздух утиче на здравље.
© Фото : Спутњику уступио Тим 42Зимска ноћ у Лесковцу, смог је видљив голим оком
Зимска ноћ у Лесковцу - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Зимска ноћ у Лесковцу, смог је видљив голим оком

Загађивачи се крију иза димне завесе

Стручњаци кажу да је пре свега потребно утврдити шта је узрок толиког загађења у Лесковцу. У управи града за Сутњик кажу да се највећи проблем загађења појављује у зимском периоду, због индивидуалних ложишта.
"У Лесковцу је тешко утврдити шта је узрок загађења, зато што јавно доступни подаци, као што је локални регистар загађивача, код нас није доступан јавности. Дуже време тражимо од надлежних да објаве те податке. Ми имамо и индустрију, али ни ти подаци о емисијама које индустрија испушта у ваздух, нису доступни јавности", каже Пецарски.
Она додаје да локална самоуправа те податке прикупља, али их не објављује. Да постоје, сазнали су на основу поступака које су покренули и на суду.
"Грађани су нам у Губеревцу пријавили сумњу да циглана прекомерно загађује ваздух. Надлежна инспекција је утврдила да се то дешава, обавили су мерења, видело се да те емисје прекорачују дозвољене вредности. Наложено је постављање филтера и циглана их је поставила".

Мере заштите - непримењиве

У управи града смо сазнали да је јавни регистар у фази пробног рада и провере рада апликације, да ће бити готов и грађанима доступан до краја новембра. Садржаће податке загађивача на територији града који су доставили извештаје о загађујућим материјама у складу са важећом законском регулативом.
© Фото : Спутњику уступио Тим 42Невладине организације и грађани траже јавни увид у регистар загађивача
Невладине организације и грађани траже јавни увид у регистар загађивача - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Невладине организације и грађани траже јавни увид у регистар загађивача
Прошле године, након притиска Удружења и грађана, Град је усвојио краткорочни акциони план за унапређење квалитета ваздуха, међутим, у "Тиму 42" тврде да је документ проблематичан.
"План нема ниједан конкретан рок, као и све ствари које немају рок, дешаваће се бесконачно. Али чак и да се спроведу све мере из тог плана, не би се драстично променио квалитет ваздуха у Лесковцу. Неке од тих мера су и непримењиве. Једна је суздржавање од пушења у затвореним просторима, па на који начин локална самоуправа може да спроведе ову меру", пита Пецарски.
И она и Дејан Лекић сматрају да је неопходно да се због велике популације која је изложена повећаној концентрацији ПМ честица, успостави аутоматско мерно место, дакле да се она не мери само 56 пута годишње, већ нон стоп.
"Тако ће Лесковац бити укључен у аутоматски мониторинг на државном нивоу, моћи ћемо у реалном времену да имамо информацију о квалитету ваздуха, што је један од кључних елемената у целом процесу. Ако већ не можете тако брзо да смањите концентрације загађујућих материја, треба имати разумевања, за то је потребно време, треба да информишете грађане о томе какав је квалитет ваздуха, како би се заштитили", истиче Лекић.

Лесковац чека мониторинг

Како Спутњик сазнаје, Одељење за заштиту животне средине Града Лесковца је 1.12.2021. године упутило надлежном министарству молбу за увођење аутоматске мерне станице.
"Добили смо позитиван одговор и поступак је у реализацији. Не можемо са прецизношћу да одредимо почетак рада аутоматске мерне станице, нити за које ће се параметре Министарство определити, али смо сигурни да ће праћење загађености ваздуха бити квалитетније, а информисање становништва о квалитету ваздуха приказано у реалном времену", кажу у управи града.
Лекић додаје да контејнер са опремом за перманентно праћење загађења кошта око 150 хиљада евра и да је нада за Лесковац заправо пројекат Министарства за заштиту животне средине који финансира ЕУ, на чијем је списку и овај град, али да може бити реализован тек 2025.
Апликација коју је развио у Лесковцу има четири мерача укључена у систем. Они шаљу податке централном серверу који их у реалном времену обрађује и приказује коришћењем европског индекса квалитета ваздуха. Даје и могућност да се стање у Србији пореди са другим земљама Европе, да схватимо да имамо озбиљан проблем са квалитетом ваздуха у Лесковцу.
Дим из димњака  - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
ДРУШТВО
Грађани Србије удишу ваздух 3. категорије: Објављен извештај за 2022. годину, шта нас чека ове зиме?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала