- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинези доказали да на Месечевом тлу могу да се гаје биљке /фото/

CC0 / rawpixel.com / Chaiwoot Pooh / Површина Месеца
Површина Месеца - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Пратите нас
У великом кораку напред ка успостављању одрживих база на Месецу, научници су открили метод за претварање лунарног тла у плодно тло за узгој биљака. Спроводећи експерименте у кинеској лабораторији, научници су увели бактерије у лунарни реголит, симулирано лунарно тло, како би повећали доступност фосфора, кључног хранљивог састојка за биљке.

Како да Месечево тло постане плодно?

„Важност ових открића је у томе да бисмо, користећи микробе, могли да претворимо лунарни реголит у биоприхватљив супстрат за узгој биљака у будућим стакленицима на Месецу“, објаснио је Итонг Сја са Кинеског пољопривредног универзитета, водећи аутор студије, која је објављена у часопису „Комјуникејшенс бајолоџи“.

Киселост земљишта изазвана бактеријама олакшала је растварање нерастворљивих минерала који садрже фосфате, ослобађајући тако фосфор. Као резултат тога, биљке узгајане у третираном земљишту имале су дуже стабљике, корење и јаче гроздове листова у поређењу са онима без микробног третмана.
Решавајући изазов ограниченог лунарног тла на Земљи, научници су користили симулирани реголит, реплицирајући хемијска и физичка својства аутентичног лунарног реголита користећи вулкански материјал са кинеских планина Чангбај, пренео је Ројтерс. Nicotiana benthamiana, биљка која се често користи у истраживању, коришћена је у студији, за разлику од Arabidopsis thaliana, која је коришћена у претходној америчкој студији.

Људским посадама на Месецу потребни су вода, храна и кисеоник

Научници у Сједињеним Америчким Државама су у прошлогодишњем истраживању узгајали Arabidopsis thalianaу саксијама са грамом правог месечевог земљишта, откривајући потребу за побољшањем месечевог тла за оптималан раст биљака.
Итонг Сја је нагласио потенцијал таквог микробног приступа за узгој биљака у лунарним стакленицима, нудећи одрживије решење од транспорта великих количина земље са наше планете. Ово би могло значајно да смањи економски терет транспорта Земље до Месеца.
„С обзиром на огроман научни и економски потенцијал Месеца, у будућности ћемо морати да поставимо лунарне базе са људском посадом. Али се поставља питања како да им обезбедимо храну, кисеоник и воду? Наравно, можемо их одвести на Месец ракетама, али то је економски неодрживо“, сматра Сја.
Систем за узгој биљака на Месецу обећава да ће задовољити дугорочне потребе људске посаде за храном и кисеоником. Сја је истакао да је, осим што је исплатива, њихова микробна техника постигла циљ са много мањом потрошњом капацитета у поређењу са алтернативним плановима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала