Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Командант Кфора Озкан Улуташ посетио манастир Високи Дечани

© Фото : Спутњику уступила Ленка Анастасовски / Манастир Високи ДечаниМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Пратите нас
Нови командант Кфора на Косову и Метохији, турски генерал Озкан Улуташ посетио је манастир Високи Дечани, где је са игуманом Савом разговарао о преовлађујућим питањима у покрајини, објавио је на друштвеној мрежи Икс манастир Високи Дечани.
Како је наведено, игуман Сава је јуче током поподнева био домаћин генералу Улуташу и команданту Регионалне команде Запад, италијанском пуковнику Габријелу Ваки, којима је показао историјске фотографије из 1903. и 1904. године које илуструју заштиту манастира Високи Дечани од стране османске војске.
„То наглашава дугу историју заштите манастира, наслеђе које се наставља у наше време кроз напоре мировне мисије Кфора у протеклих 25 година“, истакнуто је у саопштењу.
Игуман Сава је такође изложио значајну колекцију османских фермана које је више султана доделило овом историјском српском православном манастиру, обезбеђујући му посебну заштиту и имовинска права током векова.
Наглашава се да та изузетна збирка обухвата десетине руком писаних докумената на турском језику, који датирају од 1506. године па све до распада Османског царства.

„Посета и размена нису служили само као подсећање на богату и сложену историју манастира, већ су били и сведочанство о трајном наслеђу и значају Високих Дечана у региону као једног од најважнијих места светске баштине на Балкану“, наводи се у објави манастира Високи Дечани.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.
Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца, а привремене институције самоуправе одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године и да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.
Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СРБИЈА
Шеф Еулекса посетио Високе Дечане: Кључно јачање свих заједница на КиМ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала