- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Од чега се прави песма? | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо како и од талога од кафе настаје поезија и зашто је карикатура у Ирану и Кини писана истим језиком као у Србији
Од чега се прави песма и могу ли талог од кафе и забележени матични бројеви на старом папиру постати поезија, како се у судбини дрвећа може читати судбина човека и целих народа, зашто се, кад нема песме „цвили у сну“ - питамо Драгана Лакићевића, аутора недавно објављене збирке стихова „Плачем у тами“
Како изгледа фелинијевска радосна туга на црногорски начин – сазнајемо од редитеља представе „То кад увати не пушта“ Милана Караџића, глумице Неле Михаиловић и управника Звездара театра на чијој сцени је премијерно изведена – Душана Ковачевића.
Зашто је уверен да су Срби далеко од проблема које су имали с краја 20. века, са каквим осећањем света пише о париским сликама у новој књизи – ексклузивно за Спутњик говори француски писац и осведочени пријатељ Србије – Патрик Бесон.
Да ли је карикатура уметност са најмање предрасуда и предубеђења, шта је заједничко ауторима из Ирана, Кине, Србије, Саудијске Арабије - за „Орбиту културе“ открива овогодишњи добитник Златног Пјера – карикатуриста, илустратор, дугогодишњи професор ФПУ – Југослав Влаховић.
О недавно објаљеној књизи „Купљени новинари“ немачког новинара и писца Уда Улфкотеа – чији је поднаслов „Како политичари, тајне службе и високе финансије управљају немачким масовним медијима“ разговарамо са социологом и једним од уредника књиге Слободаном Рељићем.
А ко је био Милутин Дедић, сликар и путописац, чувар традиције и културе, али и боем и једно од најмаркантнијих лица Београда чије су слике и књига „Записи с предумишљајем“ представљени у Галерији РТС - за Спутњик открива Дедићев дугогодишњи пријатељ, енолог Слободан Јовић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 10.11.2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала