- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Специјална војна операција у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Руски ПВО оборила украјински МиГ-29 на подручју Запорожја, украјинске снаге 36 пута гађале ДНР

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руска војска напредује на свим деловима фронта, на доњецком правцу украјинске снаге претрпеле велике губитке. Доњецк и даље под ударом украјинских пројектила. Из Брисела саопштено да је више од 30.000 украјинских војника прошло обуку у оквиру мисије ЕУ.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:41 11.11.2023
22:26 11.11.2023
Украјинска војска је у последња 24 сата 36 пута гађала подручје ДНР, испаливши 126 пројектика, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних са ратним злочинима Украјине.
20:57 11.11.2023
Председника Украјине Владимира Зеленског ће склонити с власти да би могло да се нађе неко решење за сукоб, процењује Олег Соскин, некадашњи саветник Леонида Кучме.
„Зеленски није то у стању да преговара. Потребно је да се неутралише врх државе и онда ће доћи они који ће постићи договор о неком привременом миру“, навео је он и додао да та идеја о смени власти како би се постигао прекид ватре постаје преовлађујући тренд у Европи.
17:15 11.11.2023
Владајућа коалиција у Немачкој планира да удвостручи војну помоћ Украјини за наредну годину, пише „Билд“.
„Немачка удвостручује војну помоћ Украјини за следећу годину. Уместо четири милијарде евра сада је осам милијарди. О томе је овох дана постигнут договор у владајућој коалицији“, пише „Билд“ позивајући се на сазнања у немачком Министарству одбране.
17:09 11.11.2023
Украјинске снаге настављају да гађају Доњецк и Горловку, испаљено је 19 пројектила, од тога седам са касетном муницијом, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних са ратним злочинима украјинских снага.
16:08 11.11.2023
Црвена боја ће се убудуће додавати у дизел-гориво које користи украјинска војска како би се изборили са препродајом и мешањем горива. Зелена боја ће се додавати у бензин, саопштило је украјинско Министарство одбране.
Према плану, испоруке таквог горива треба да почну следеће недеље, а војска би требало да га добије крајем месеца.
14:13 11.11.2023
Бивши лидер НАТО-а: Украјина може у Алијансу без изгубљених територија
Бивши генерални секретар НАТО-а Андрерс Фог Расмусен предложио је да Украјина буде примљена у ту алијансу без изгубљених територија, пише „Гардијан“.
„Дошло је време да се направи одлучујући корак и да се Украјина позове у НАТО. Потребна нам је нова архитектура европске безбедности, у којој ће Украјина бити у самом срцу НАТО-а“, изјавио је Расмусен.
Према његовим речима, питање о чланству Украјине не треба одлагати током следеће године.
Расмусен сматра да би искључивање територија које контролише Русија из НАТО-а смањило ризик од сукоба с Москвом, али да ступање Украјине у Алијнсу не подразумева замрзавање борбених дејстава.
13:44 11.11.2023
„Гардијан“: Кијев страхује од још јачих руских утврђења
Украјинско војно руководство страхује од тога да ће Русија у зони извођења специјалне војне операције изградити утврђења која ће бити још неприступачнија од досадашњих, пише „Гардијан“.
„Систем даљинског постављања мина, на бази теретњака 'земљеделије', може да постави мине на површини фудбалског терена много брже него што су украјински деминери кадри да их удаље. Постоји страх да ће временом Русија створити систем дубоких фортификација изван граница својих постојећих утврђених положаја“, наводи британски лист.
„Гардијан“, такође, напомиње да је тренутна ситуација на фронту веома динамична, иако је главни командант украјинске војске Валериј Залужни у свом тексту за „Економист“ написао да је она „запала у ћорсокак“.
Како наводи лист, Руси успешно нападају положаје украјинских снага, опкољавајући их на појединим деоницама.
13:34 11.11.2023
Кијев прети нападима на руску енергетску инфраструктуру
Министар енергетике Украјине Херман Галушченко изјавио је да би Кијев могао да нападне руску енергетску инфрастуктуру, уколико Русија појача нападе на украјинску енергетску мрежу током зиме, пише лист „Политико“.
Лист наводи да је Галушченко нагласио да није војно лице и да није разматрао могућност напада на руску енергетску инфраструктуру с америчким чиновницима.
13:01 11.11.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Специјална операција у Украјини
Борељ: Украјина не може да победи Русију у блиској будућности; Москва: ЕУ признала победу Русије?
12:19 11.11.2023
Министарство одбране Русије: Оборен украјински МиГ-29 изнад Запорожја
Руски ПВО системи су током протеклог дана оборили украјински МиГ-29 на подручју града Запорожја, саопштено је из Министарства одбране Русије.
На подручју насеља Девички у Кијевској области погођено је складиште муниције 43. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.
Кијев је током протеклог дана изгубио више од 630 војника на свим правцима, а највеће губитке украјинске снаге су претрпеле на доњецком правцу, где је убијено или рањено до 305 војника.
На запорошком правцу украјинска војска је претрпела пораз код Работина. На краснолиманском правцу одбијена су два, а на доњецком правцу три украјинска напада.
НА јужнодоњецком правцу су уништени украјински системи М119 „паладин“ и хаубица М777 америчке производње, као и систем ФХ70 британске производње.
11:15 11.11.2023
Ваздушна опасност у целој Украјини
Ваздушна опасност је проглашена на целој територији Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
11:14 11.11.2023
У ДНР исмејали наводе Кијева да није ни започињао контраофанзиву
Саветник лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин исмејао је саопштења у украјинским медијима о томе да је „контраофанзива“ Кијева наводно била само психолошка специјална операција. Гагин је истакао су део специјалне психолошке операције била само обећања Запада да ће Украјину примити у НАТО и ЕУ.
„Званични Кијев је почео да шири у медијима информације о томе да, наводно, није било никакве контраофанзиве, и да је то била ентузијастична операција психолошких специјалних служби Украјине. Па да: лажна земља, лажна контраофанзива, лажни кловн председник. Све је лажно. Стварне су само стотине хиљада гробова Украјинаца и њихових породица. А правом операцијом психолошког карактера могу се назвати обећања о пријему Украјине у НАТО и Европску унију“, рекао је Гагин.
10:32 11.11.2023
Немачки медији: Русија знатно побољшала своје дронове
Русија је током специјалне војне операције побољшала производњу беспилотних летелица и подигла је на нови ниво, наводи новинар Кристоф Ванер у репортажи за немачки телевизијски канал „Велт“.
„Успели су да побољшају производњу и да усаврше дронове“, наглашава новинар.
Међу најефикаснијим беспилотним летелицама које Русија користи на фронту новинар издваја дронове „ланцет“.
Ванер је додао да је особеност „ланцета“ то што он делује по команди оператера који утврђује област његовог кретања, али дрон притом сам бира циљ.
09:56 11.11.2023
Снажне експлозије у Кијеву
Снажне експлозије одјекнуле су у Кијеву, на левој обали Дњепра, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.
„Јаке експлозије одјекнуле су на левој обали Кијева. Према правим информацијама, активиране су снаге противваздухопловне одбране. Ваздушна опасност је у току“, написао је Кличко на Телеграму.
09:17 11.11.2023
Медији: Аргументи Зеленског за одлагање избора - бесмислени
Аргументи председника Украјине Владимира Зеленског за одлагање избора 2024. године у тој земљи немају никаквог смисла, оцењује Фокс Њуз.
„Искрено речено, сви аргументи су бесмислица. Иако су многи Украјинци побегли у Европску унију, нема ниједног разлога због којег не би могли да гласају у украјинским амбасадама или конзулатима у земљама у које су прешли“, наводе новинари Фокс њуза.
Телевизијски канал додаје да ни недостатак новца за одржавање избора није ваљан аргумент, јер су савезници Украјине тој земљи доделиле огромна средства.
„Вероватно влада страхује да би ситуација могла да се окрене против ње“, закључују новинари Фокс њуза.
08:23 11.11.2023
У Брјанској области оборена четири украјинска дрона
Четири беспилотне летелице авионског типа уништене су изнад Старобудског округа у Брјанској области, жртава и материјалне штете нема, саопштио је губернатор тог региона Александар Богомаз.
07:50 11.11.2023
Оборени украјински дронови изнад Смоленске и Московске области Русије
Руски ПВО системи пресрели су два украјинска дрона у Смоленској и Московској области, саопштено је из Министарства одбране Русије.
На месту пада беспилотне летелице у Смоленској области нико није повређен, саопштио је лидер тог региона Василиј Анохин. Нешто касније је потврђено да нема жртава, нити материјалне штете ни у Коломни у Московској области.
Украјинска војска редовно напада руске регионе беспилотним летелицама. На удару су углавном пограничне територије: Брјанска, Белгородска и Курска област, као и Крим и Централна Русија.
07:47 11.11.2023
Руска војска одбила шест украјинских напада на доњецком правцу
Оружане снаге Украјине изгубиле су 185 војника током шест неуспешних напада на доњецком правцу, рекао је за Спутњик начелник прес-центра руске војне групације „Југ“ Вадим Астафјев.
„На Доњецком правцу одреди Јужне војне групације су уз подршку авијације и артиљерије успешно одбили шест напада јуришних одреда украјинске војске. Противник је претрпео знатне губитке у људству и техници на подручју насеља Раздоловка, Николајевка и Клешчејевка“, рекао је Астафјев.
Артиљерија Јужне војне групације погодила је украјински пункт за управљање беспилотним летелицама на подручју Новомихајловке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала