- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Више од 2000 земљотреса на Исланду, наређена евакуација због опасности од ерупције вулкана

© Фото : Youtube/RÚV/PrintscreenЕрупција вулкана Рејкјанес на Исланду, у близини Рејкјавика
Ерупција вулкана Рејкјанес на Исланду, у близини Рејкјавика - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2023
Пратите нас
Власти Исланда прогласиле су ванредно стање након серије снажних земљотреса који су погодили југозападно полуострво Рејкјанес указујући на повећану вероватноћу вулканске ерупције у региону.
„Начелник полиције прогласио је ванредно стање за цивилну одбрану због интензивне активности земљотреса северно од Гриндавика“, саопштило је Одељење цивилне заштите и управe за ванредне ситуације, преноси Гардијан.
Полицијски званичници позвали су становнике приобалног града Гриндавика на евакуацију.
У саопштењима од петка, исландска Агенција за цивилну заштиту рекла је да би тунел од магме који се формира могао доћи до Гриндавика. Али од петка увече, исландске власти су саопштиле да је немогуће рећи да ли би и где би магма могла да избије на површину.
„Земљотреси могу постати јачи од оних који су се већ догодили, а овај низ догађаја могао би довести до ерупције. Међутим, још увек нема знакова да се магма приближава површини. Њен напредак се помно прати“, саопштила је Агенција за цивилну заштиту.
Према подацима исландске метеоролошке службе, у 24 сата између среде и четвртка забележено је око 1.400 земљотреса, а још 800 до 14 сати у петак. Власти су у четвртак затвориле оближњу Плаву лагуну због појачане сеизмичке активности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала