- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бивши командант НАТО: Кијев треба да се помири са губитком територија, макар привремено

© УПСИ МО РФ / Уђи у базу фотографијаРуски вишецевни бацачи граната "Град"
Руски вишецевни бацачи граната Град - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
Пратите нас
Украјина ће највероватније морати да прихвати губитак територија, „барем на неко време“, како би се обуставиле борбе и она обновила снагу за даље борбе, сматра бивши главнокомандујући Оружаних снага НАТО-а у Европи, адмирал Џејмс Ставридис.
Према његовим проценама, Кијев треба да извуче поуке из историје Корејског рата, али то неће бити лако прихваћено: „вероватно ће морати да пристане, макар привремено, на окупацију Крима и повезивање овог полуострва и Русије копненим мостом“.
Ставридис, у ауторском чланку за Блумберг, признаје да би такав сценарио тешко прихватиле западне земље, а Русија би га у потпуности одбацила.
Међутим, пише он, Украјина није у позицији да захтева повлачење руских трупа, а „пролећно-летња офанзива довела је Кијев у ћорсокак“.
Аутор саветује украјинским властима да што пре пронађу средства за обнову земље, добију поуздане безбедносне гаранције и започну преговоре са Русијом по принципу „земља у замену за мир“.
Амерички потпуковник у пензији Данијел Дејвис раније је изразио мишљење да ће Владимир Зеленски морати да се помири са губитком територија и да ће почети преговоре са Русијом о окончању непријатељстава.
Поред тога, амерички телевизијски канал Ен-Би-Си, позивајући се на изворе, јавио је да су САД и Европа почеле да разговарају са украјинским властима о могућим преговорима са Русијом и о томе шта би Кијев морао да жртвује да би се постигао мир.
Председник Владимир Путин је више пута истицао да је питање Крима за Русију свршена ствар, да је референдум о полуострву одржан у строгом складу са међународним правом.
Руски војници у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО НАТО: Украјинска офанзива спорија него што се очекивало; Експлозије у Херсону и Харкову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала