Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија: Дубоко смо забринути, нико нас није консултовао о измештању споменика

© Sputnik / Лола ЂорђевићФотографија српских ратника који носе свог рањеног друга изложена на поноу амбијенталне учионице Меморијала на брду Врановац
Фотографија српских ратника који носе свог рањеног друга изложена на поноу амбијенталне учионице Меморијала на брду Врановац - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
Пратите нас
Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост поводом измештања спомен плоче српским војницима на гробљу у Приштини, који су у Балканским ратовима и Првом светском рату ослободили ове просторе.
''Ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија рашко-призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен плоче ослободиоцима у Првом светском рату, који су поднели велике жртве заједно са осталим савезничким војницима'', наводи се у саопштењу Епархије.
На овај начин, не само да је поново исказано непоштовање према једном спомен обележју на православном гробљу на Косову и Меотхији, и то од стране званичног градског предузећа, већ се прекрајањем историје покушавају замаглити неспорне истине о учешћу и историјској улози српског народа на овим просторима, додају из Епархије.
''Тиме се показује и каква би судбина нашег културног и верског наслеђа била када би заштита тог наслеђа била препуштена искључиво косовским институцијама. Епархијске правна служба ће размотрити све могућности како да се спомен плоча врати на своје првобитно место и да се српско гробље у Приштини достојанствено сачува у будућности. Међутим, више од свега, учестало скрнављење и оштећивање српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији нам показују потребу за вишим степеном заштитом наше културне и духовне баштине, уколико желимо да та баштина на овим просторима опстане онаква каква јесте'', додаје се у саопштењу.
Споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године у спомен-парку на приштинском православном гробљу, померен је са централног места.
Уместо њега постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: "Француским војницима палим на Косову".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала