- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Славица Ђукић Дејановић: Зашто је српска нација у зебњи /видео/

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаша Радовић и Славица Ђукић Дејановић
Маша Радовић и Славица Ђукић Дејановић - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
Пратите нас
Гостујући у емисији „Маша и...“ неуропсихијатар, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић открила је у каквом емотивном стању се тренутно налази планета, одакле треба да црпимо мотив да бисмо били срећан народ, али и како се вртоглави развој технологије одражава на наше психичко здравље.
„У стању смо велике неизвесности. А неизвесности је код сензитивних особа скопчана са осећањем врло основаног страха и несигурности. Од короне преко наше националне мајске трагедије у школи и у Младеновцу, до свих ових збивања најпре у Украјини, а онда Блиски исток и све оно што тек може да се деси и чега се сви плашимо је некако присутно у свести сваког просечног човека који дође до информација. Практично нема оних који тиме нису испуњени. Колективна осећања зебње дају резултанту која је много већа него обичан збир зато што лична незадовољства која нису садржана у разлозима ових општих незадовољстава носимо сви ми и када се све то сабере, онда заиста можемо рећи да је нација у зебњи, наша и да је свет у великој неизвесности са страхом“, објашњава наша саговорница.
Славица Ђукић Дејановић оценила је да су људи данас прилично отуђени и изоловани без обзира на то што имамо много информација о томе шта се око нас догађа.
„Сваки појединац је усамљенији него што су биле наше баке и деке. Изгубио се ритуал пијења кафа, измена разговора, измена мисли, проток емоција једних на друге и онда смо препуштени машинама које нас некако лако увуку у себе својим информацијама, својим понудама које су често срачунате на зараде, на најразличитије начине. Оног момента кад кажемо – модерне технологије су нам много дале и заиста јесу, јер захваљујући њима пре свега ми смо врло информисани - морамо знати да свако добро има, нажалост, и бар оно зрнце зла које никако не сме нарасти. Интернет зависност постаје једна реалност и то, нажалост, представника младе генерације. Тако да морамо мало више радити на оном што је последица модерних технологија, а оно што је позитивно – користити“, закључила је Министарка.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала