- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Појас Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Хамас обуставља преговоре због напада на болницу; Велики скуп против антисемитизма у Паризу

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 37. дан. Настављени окршаји у и око града Газе. Хамас је саопштио да обуставља преговоре о ослобађању талаца због израелског бомбардовања болнице Ал Шифа у Појасу Газе. У Паризу одржан велики скуп против антисемитизма.
Широм света у суботу су одржани масовни скупови подршке Палестини, а на исламско-арапском самиту поручено је да рат у Појасу Газе мора да стане и да Савет безбедности УН донесе одговарајућу одлуку.
„Јасно је изнет став: рат у Појасу Газе мора одмах да се прекине, неопходно је осигурати достављање хуманитарне помоћи. Мир није могућ без стварања палестинске државе. Ништа друго не долази у обзир“, рекао је по завршетку самита министар спољних послова Саудијске Арабије Фејсал бин Фархан.
С друге стране, израелски министар одбране упозорава Хезболах да Израел „оно што ради у Гази може да уради и у Бејруту“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:44 12.11.2023
20:18 12.11.2023
Борељ: Хамас да пусти све таоце, Израел да буде максимално уздржан због цивила
Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ поручио је вечерас да ЕУ позива на безусловно ослобађања свих талаца које држи палестински Хамас и притом позвао Израел да буде максимално уздржан како би се обезбедила заштита цивила.
"ЕУ и свих њених 27 чланица дубоко су забринуте због погоршања хуманитарне кризе у Гази. Позивамо на моменталну паузу свих непријатељстава како би се отворили хуманитарни коридори, тако да хуманитарна помоћ може безбедно да дође до грађана Газе", истакао је Борељ. Он је позвао Хамас да одмах и безусловно пусти све таоце.
"Осуђујемо Хамасово коришћење болница и цивила као људског штита. Цивилима мора бити дозвољено да изађу из зони борбе. Окршаји озбиљно утичу на болнице и узимају ужасан данак међу цивилима. Међународно хуманитарно право налаже да болнице, медицинска опрема и цивили унутар болница морају бити заштићени", истакао је Борељ.
19:13 12.11.2023
18:34 12.11.2023
17:51 12.11.2023
Западна обала под војном блокадом израелске војске
Палестинска ослободилачка организација саопштила је да су градови, насеља и села на Западној обали под блокадом израелске војске, док је Јерусалим претворен, како се наводи, у војну касарну.
Додаје се да постоје и строга ограничења кретања у и из Јордана преко граничног прелаза који је једина веза окупиране Западне обале са спољним светом, преноси Ал Џазира. ПЛО је организација која је основана 1964. године са циљем да се формира арапска држава на целој територији некадашње Палестине, што би подразумевало елиминацију Државе Израел.
Међутим, ПЛО је признао суверенитет Израела споразумом из Осла 1993. године.
17:30 12.11.2023
17:12 12.11.2023
16:25 12.11.2023
У Паризу се одржава велики протест против антисемитизма
Десетине хиљада људи су изашле данас на улице Париза на протест под називом "Грађански марш против антисемитизма" због пораста броја антисемтиских инцидената у Европи од избијања рата у Појасу Газе.
Протесту, између осталих, присуствују премијерка Елизабет Борн и лидерка крање деснице Марин ле Пен.
Француски председник Емануел Макрон се није придружио окупљенима, али је изразио подршку и позвао грађане да устану против "неподношљивог оживљавања необузданог антисемитизма". Шефица француске дипломатије Кетрин Колона, која учествује на протесту, рекла је да марширање против антисемитизма "није подршка овој или оној држави".
"Антисемитизам је пошаст, отров и увреда за Републику", рекла је Колона, преноси француска телевизија БФМТВ. Градске власти су распоредиле 3.000 полицајца дуж руте протеста на који су позвали челници француског Сената и Националне скупштине. Француска је држава са највећом јеврејском популацијом у Европи, а у нападу Хамаса на Израел 7. октобра, убијено је око 40 француских држављана.
16:21 12.11.2023
Нетанијаху: Трајно примирје у Појасу Газе могуће само у замену за ослобађање талаца које држе Палестинци
„Једини прекид ватре који бисмо били спремни да размотримо мора да предвиђа ослобађање наших талаца“, рекао је Нетанијаху.
Он, при томе, није искључио наставак „хуманитарних пауза“ – на неколико сати, на ограниченој територији са конкретним циљевима.
Покрет Хамаса који влада Појасом Газе жели „бескрајан низ пауза“ у којима ће се израелска војна кампања у суштини „распасти“, оценио је израелски премијер.
„То је као да су Немци (после савезничког искрцавања) у Нормандији рекли: ‘У реду, хајде да направимо паузу. Ви момци сачекајте, дозволите нам да попунимо залихе, изађемо из терористичких тунела и поново се наоружамо’“, рекао је Нетанијаху. „Очигледно је да то нећемо урадити“, закључио је он.
16:04 12.11.2023
Хамас обуставља преговоре о таоцима због напада на болницу Ал Шифа
Палестинска милитантна група Хамас саопштила је данас да обуставља преговоре о ослобађању талаца због израелског бомбардовања болнице Ал Шифа у Појасу Газе, објавио је Ројтерс, позивајући се на изјаву неименованог палестинског званичника.
Израелске снаге су бомбардовале област која окружује болницу Ал Шифа и све који шетају унутар двориша и између зграда у комплексу, преноси Ал Џазира.
Министарство здравља у Гази саопштило је раније да је болница Ал Шифа у потпуности ван функције, као и да лекари не могу да пруже било какву помоћ чак ни пацијентима који се налазе у њој због константних израелских напада.
"Имамо смртне случајеве јер су машине за одржавање живота престале да раде", рекао је портпарол министарства Ашраф ел Кудра. Додао је да је пет особа умрло јер медицинске екипе нису могле да изврше хируршке операције услед нестанка струје и недостатка горива.
15:55 12.11.2023
15:54 12.11.2023
15:53 12.11.2023
Болница Ал Шифа у потпуности ван функције
Министарство здравља у Гази саопштило је данас да је болница Ал Шифа у потпуности ван функције, као и да лекари не могу да пруже било какву помоћ чак ни пацијентима који се налазе у њој због константних израелских напада.
"Имамо смртне случајеве јер су машине за одржавање живота престале да раде", рекао је портпарол министарства Ашраф ел Кудра.
Додао је да је пет особа умрло јер медицинске екипе нису могле да изврше хируршке операције услед нестанка струје и недостатка горива.
Израелске снаге су бомбардовале област која окружује болницу Ал Шифа и све који шетају унутар дворишtа и између зграда у комплексу, преноси Ал Џазира.
Из болнице су раније саопштили да су три новорођене бебе преминуле након што је граната пала у близини болнице и искључила генератор који је напајао инкубаторе на одељењу неонатологије.
15:06 12.11.2023
14:38 12.11.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се у више градова на северу Израела, на граници са Либаном.
14:28 12.11.2023
14:27 12.11.2023
14:26 12.11.2023
Рањен припадник мировних снага УН у Либану
Мировне снаге Уједињених нација у Либану саопштиле су да је један припадник те мисије рањен у јужном Либану близу границе са Израелом.
Како се наводи, мировњак је рањен нешто иза поноћи, оперисан је и његово стање је тренутно стабилно
14:16 12.11.2023
Рассвет за разрушенным зданием над горизонтом города Хан-Юнис на юге сектора Газа - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2023
СВЕТ
Урушава се утицај Вашингтона у свету: Блинкен на мети критика због Газе
14:10 12.11.2023
Хезболах је преузео одговорност за напад противтенковским вођеним ракетама на север Израела, у близини границе, а у којем је према израелским изворима неколико цивила теже повређено.
У саопштењу Хезболаха се тврди да су погодили војнике који су постављали опрему за надзор. С друге стране, израелска електродистрибуција саопштила је да су њени запослени погођени док су поправљали далеководе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала