- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози пронашли скелет са мистериозним металним додатком /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Ceejay Talam Археолошко налазиште
Археолошко налазиште - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Тим археолога направио је значајно откриће у срцу Немачке - пронашли су људски скелет са древном металном протезом за руку, која вероватно датира скоро 600 година.
Користећи технике датирања угљеником, стручњаци су проценили да је човек стар између 30 и 50 година, а да је умро између 1450. и 1620. године, према подацима баварске Државне канцеларије за очување споменика.
Направљена од гвожђа, протеза је заменила четири недостајућа прста, остављајући археологе запањеним.
Чак и за искусне археологе ово је било посебно откриће, објаснили су у саопштењу баварске Државне канцеларије за очување споменика, уз напомену да су прсти очигледно били ампутирани. Околности губитка прстију и практична употреба протезе остају обавијени велом мистерије.
Валтер Ирлингер, шеф конзерваторског одељења при канцеларије за очување споменика, осветлио је структуру протезе.
„Шупља протеза на левој руци заменила је четири прста. Кажипрст, средњи, домали и мали прст су индивидуално обликовани од лима и непокретни су“, објаснио је он.
Унутар протезе, археолози су открили материјал налик гази, што указује на потенцијалну амортизацију руке корисника. Ископавање је обављено у близини цркве у Фрајзингу, у близини Минхена, где је тим открио поменути скелет, пренео је Бизнис инсајдер.
Ново откриће допринос је колекцији од отприлике 50 сличних протеза откривених у средњој Европи од касног средњег века до раног модерног периода. Наиме, баварска канцеларија за очување споменика помиње немачког витеза из 16. века Геца фон Берлихингена, који је после губитка руке у борби носио напредну, мобилну и технички изузетно сложену протезу.
Историја региона, обележена војним сукобима као што је Тридесетогодишњи рат од 1618. до 1648. године, вероватно је допринела повећању ампутација и потражњи за протезама.
Док древна метална рука изазива огромну пажњу историчара, она се заправо придружује другим изузетним протетичким открићима широм света, укључујући ножни прст стар 2.600 до 3.400 година пронађен у Египту и протетску ногу која датира око 300. године пре нове ере у Италији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала