- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Палестинский ребенок наблюдает, как поднимается дым после израильского авиаудара по городу Газа - Sputnik Србија

УЖИВО Израелски војници заузели парламент у граду Газа /фото, видео/

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 38. дан. Израелски министар одбране Јоав Галант објавио је да је Хамас изгубио контролу над Појасом Газе. Израелски војници заузели су парламент у граду Газа.
Хамас је у недељу саопштио да обуставља преговоре о ослобађању талаца због израелског бомбардовања болнице Шифа у Појасу Газе. У Паризу одржан велики скуп против антисемитизма.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:30 13.11.2023
Хамас: Ослободили бисмо до 70 жена и деце у замену за петодневно примирје
Палестинска група Хамас саопштила је данас да је посреднике из Катара обавестила да је спремна да ослободи до 70 жена и деце који су у заробљеништву у Појасу Газе у замену за петодневно примирје.
"Примирје треба да обухвати потпуни прекид ватре и омогући доставу хуманитарне помоћи широм Појаса Газе", рекао је портпарол Хамаса Абу Убаида. Он је оптужио израелске власти да избегавају договор по том питању.
21:59 13.11.2023
Камиони агенције УН у Гази остали без горива, ризик од прекида хуманитарне операције
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама саопштила је да су њени камиони у Појасу Газе остали без горива након што су испразнили велики резервоар горива у претходне три недеље.
"Сутра нећемо моћи да примимо помоћ која долази преко граничног прелаза Рафа", наводи се у саопштењу, преноси Харец.
Додаје се да ће хуманитарна операција у Појасу Газе бити обустављена у року од 48 сати јер није дозвољен улазак горива.
20:43 13.11.2023
19:50 13.11.2023
Галант: Хамас је изгубио контролу над Појасом Газе
Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да је палестинска група Хамас изгубила контролу над Појасом Газе.
"Немогуће је зауставити Израелске оружане снаге. ИДФ напредује до сваке тачке. Хамас је изгубио контролу над Газом. Терористи беже на југ. Цивили пљачкају базе Хамаса. Они немају поверења у владу", рекао је Галант, преноси Тајмс оф Израел.
Додао је да израелске снаге напредују у складу са плановима и "извршавају задатке прецизно".
Према његовим речима, ИДФ је последњих дана интензивирао активности када је реч о нападима на Хамасове тунеле у Појасу Газе.
"Немамо штоперицу. Имамо циљеве. Остварићемо своје циљеве", рекао је Галант.
18:47 13.11.2023
18:05 13.11.2023
Појас Газе је данас напустило више од 560 страних држављана
Појас Газе је данас напустило више од 560 страних држављана преко прелаза Рафа на граници са Египтом, речено је из египатске граничне управе.
Египатски званичник је за Си-Ен-Ен потврдио да су границу прешле 564 особе, као и да је дозвољен улазак у Египат четворици повређених Палестинаца који је сваки дошао у пратњи још једне особе.
Према његовим речима, данас је у Појас Газе ушло 97 камиона са хуманитарном помоћи натоварених храном, водом, медицинском опремом и лековима. Уједињене нације су раније саопштиле да је пре рата око 455 камиона са хуманитарном помоћи улазило у Појас Газе на дневном нивоу.
18:02 13.11.2023
Јордански краљ одбацио идеју да Израел окупира делове Појаса Газе
Јордански краљ Абдулах одбацио је било какве планове Израела да окупира делове Појаса Газе или да створи безбедносне зоне унутар те енклаве, рекавши да је основни узрок кризе израелско ускраћивање легитимних права Палестинцима.
Он је рекао да не може бити ''војног или безбедносног'' решења за сукоб Израела и Палестине, као и да Израел не би требало да одвоји ратом разорену енклаву Газу од осталих палестинских територија.
Навео је да је "корен кризе израелска окупација палестинских територија и ускраћивање легитимних права Палестинцима".
Абдулах је рекао да је дуго упозоравао на израелска кршења закона на окупираној Западној обали, са којом Јордан дели границу, а последњи напади јеврејских насељеника на палестинске цивиле могли би да ''прошире сукоб и гурну регион 'у понор'''.
16:50 13.11.2023
16:34 13.11.2023
Нетанијаху запретио Хезболаху да се ''не игра ватром''
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је Хезболах да се ''не игра ватром'', након што су повећане тензије на северу Израела.
''Има оних који мисле да могу да прошире нападе на наше трупе и цивиле. То је играње ватром, а ватра ће бити дочекана много јачом ватром. Не могу да праве процене, пошто смо показали само део своје снаге. Нанећемо штету онима који нашкоде нама'', рекао је Нетанијаху, преноси Тајмс оф Израел.
Он је то рекао током посете пустињском извиђачком батаљону Израелских одбрамбених снага, где се састао са јединицом 585, познатом и као Бедуински батаљон. ''Поздрављам вас.
Наше партнерство је за будућност против тих дивљака. Идемо да победимо. Нема пауза. Ово није операција или још једна рунда борбе. Идемо на тоталну победу, Хамас ће бити елиминисан'', рекао је израелски премијер.
15:59 13.11.2023
15:58 13.11.2023
Лекари болнице Ал Шифа у Гази одбили да се евакуишу из болнице
Лекари у болници Ал Шифа у северној Гази одбили су налог за обавезну евакуацију болнице од Израелских одбрамбених снага, јер се плаше да ће око 700 ризичних пацијената умрети ако их оставе, изјавио је генерални директор Министарства здравља у Гази Мунир Ал-Бурш.
''Проблем нису лекари, већ пацијенти. А ако их оставе, они ће умрети, а ако буду пребачени умреће на путу, то је проблем, говоримо о 700 пацијената. До сада није било одговора лекара, али неки од расељених лица и породица су већ отишли'', рекао је Ал-Бурш, преносе медији.
Он је додао да наредба за евакуацију није координисана ни са једном међународном хуманитарном агенцијом, као што је Међународни црвени крст, као и да недостатак координације изазива забринутост за безбедност и изводљивост пребацивања тако великог броја пацијената, од којих су многи у критичном стању.
14:53 13.11.2023
Палестински премијер Мохамед Штаје позвао је ЕУ и УН да падобранима испоруче помоћ Појасу Газе, посебно северном делу, где су борбе у јеку.
14:50 13.11.2023
Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице саопштила је да су резерве горива у складишту УН у Гази при крају, упозоривши да за неколико дана више неће моћи да снабдева болнице, уклања отпад и обезбеђује воду за пиће.
14:45 13.11.2023
Израелска војска саопштила је да је убила око 20 палестинских бораца који су, како се тврди, пуцали на њих из болнице Кудс у граду Гази.
14:31 13.11.2023
Израелске снаге стигле су тенковима до капија болнице Шифа у граду Гази, у којој су због прекида пружања услуга у протекла три дана преминула најмање 32 пацијента, међу којима три превремено рођене бебе, јавља „Ал Арабија“ позивајући се на особље.
„Тенкови су испред болнице. У потпуној смо блокади. То је потпуно цивилно подручје. Само болнички објекат, болнички пацијенти, лекари и остали цивили који бораве у болници. Неко би ово требало да заустави“, рекао је један од хирурга у болници Ахмед Ел Мокалалати.
14:16 13.11.2023
Израелска војска саопштила је да је бомбардовала неколико војних објеката Хезболага у Либану, укључујући складиште оружја и командни центар.
Удари су, како се наводи, изедени као одговор на нападе са либанске територије.
13:37 13.11.2023
13:24 13.11.2023
Руско Министарство за ванредне ситуације саопштило да је 98 држављана Русије прешло прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта.
12:52 13.11.2023
Палестински Црвени полумесец објавио је да су у близини болнице Кудс у граду Гази настављени сукоби — одјекују експлозије и чује се гранатирање.
Конвој возила, који се из јужног дела Појаса Газе упутио ка болници у пратњи Међународног комитета Црвеног крста да би обезбедио евакуацију пацијената и медицинског особља, морао је да се врати због небезбедне ситуације.
Наводи се да конвој чека да се ситуација смири да би наставили пут до болнице.
12:34 13.11.2023
Најмање 32 пацијента преминула су у последња три дана у болници Шифа у Гази, саопштио је портпарол палестинског Министарства здравља Ашраф Кидра, наводећи да су међу њима три бебе.
Све медицинске услуге у болничком комплексу, највећем у Појасу Газе, обустављене су у суботу након што је дошло до потпуне несташице горива потребног за генераторе електричне енергије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала