- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ апелује: Не прећуткујте улогу Украјине у саботажама на „Северном току“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Истражитељи саботаже на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ требало би да обрате пажњу на „украјински траг“ који се све чешће појављује у том терористичком нападу, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„У тој диверзији, терористичком акту све чешће и чешће се у различитим извештајима, истрагама, наводима медија појављују украјински трагови. То је заиста тако“, рекао је Песков, коментаришући вест „Вашингтон поста“ о умешаности украјинског пуковника у диверзије на гасоводима.
Како је додао, Кремљ пажљиво анализира све те наводе.
„У сваком случају, то је разлог да они који воде истрагу то ипак узму у обзир и да не 'гурају под тепих' ту тему, него да теже да објаве резултате истраге, именују починиоце, извршиоце, оне који су учествовали у координисању, који су то наредили – сва та имена треба да буду објављена“, поручио је Песков.
Такође је обратио пажњу на тврдње из текста „Вашингтон поста“ да председник Украјине Владимир Зеленски можда није био упознат са деловањем својих потчињених.
„То би требало да буде веома забрињавајући знак, не само за нас, него и за земље колективног Запада. Ако кијевски режим не контролише ситуацију у својој земљи, то је алармантно и такође треба да се узме у обзир“, казао је Песков.
Раније је амерички дневник „Вашингтон пост“ писао да је 48-годишњи украјински пуковник Роман Червински „координатор“ напада на гасоводе „Северни ток“. Како се наводи, он је добијао налоге од званичника који су извештаје подносили главнокомандујућем украјинске војске Валерију Залужном.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да нови обавештајни подаци дају основа за претпоставку да иза напада на гасоводе стоји извесна проукрајинска група.
Такође, немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Подсетимо, Русија не учествује у истрази експлозије на гасоводима „Северни ток“ јер јој није дозвољено.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Песков апелује на светску јавност: Сетите се Бајденове претње „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала