Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Огромна грешка“: Министарка реаговала на сраман захтев Албанаца о промени назива школе у Бујановцу

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар просвете Србије Славица Ђукић Дејановић
Министар просвете Србије Славица Ђукић Дејановић - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је данас да сматра да је предлог да основна школа у Биљачи код Бујановца више не носи назив српске песникиње "Десанка Максимовић", већ албанског књижевника "Исмаила Кадареа" - огромна грешка.
"Сматрам да је иницијатива школе да се више не зове 'Десанка Максимовић' више него погрешна због вредности коју она има у својим порукама. Њене поруке, да је само написала 'Крваву бајку', су поруке мира и боље будућности. Сматрам да је огромна грешка тражити да се било која школа не зове њеним именом", истакла је Ђукић Дејановић за Танјуг.
Она је рекла да, у тренутку у коме се налази наша држава и имајући у виду каква је тренутно ситуација у свету - "поруке мира и бриге о младима су поруке које просто очекујемо да извиру из свих добронамерних појединаца и институција".
Како је истакла, идеја да се сада име Десанке Максимовић скине са листе назива школе у било којој средини је идеја да се негира њен значај у писању "Крваве бајке", у којој она пише о мученичкој смрти чете ђака у једном дану.
Председник Националног савета Албанаца Невзад Љутфију покренуо је иницијативу да се промени назив школе, рекавши да је "велика увреда" за Албанце што школа у Биљачи носи назив по српској песникињи, зато што се ради о другом по величини селу насељеном Албанцима у општини Бујановац.
Како су пренели, школски одбор прихватио је иницијативу за променом назива, а о томе у среду треба да одлучују одборници Скупштине општине Бујановац.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала